fallback

Кардиологични болници източват НЗОК с ненужни интервенции

11 млн. лв са източили кардиологични болници и отделения от НЗОК

26.09.2014 | 16:49 Автор: Ирина Георгиева

11 млн. лв са източили кардиологични болници и отделения от НЗОК чрез извършване на излишни процедури и изследвания през последната година и половина. За този период са регистрирани 1200 пациенти, на които първо са били извършени ненужни манипулации, едва след което - нужната операция. Така НЗОК е заплатила двойно. 

Атанас Борисов няма проблеми със сърцето, но е решил да се прегледа профилактично. 

"Нямам никакви проблеми, но дойдох само да си направя преглед, защото казаха, че е безплатно." - казва Борисов.

Безплатно е, защото днес, по повод Деня на сърцето на 29 септември, в Пирогов имаше свободен прием при кардиолози. В обичаен работен ден обаче, за този преглед на Атанас с направление НЗОК ще плати 27, 50 лева.

При открити нарушения в сърдечно-съдовата му система той може да бъде хоспитализиран в болница - за 10 дни, които струват на касата 500 лева, или пък за 48 часа видеонаблюдение на цена 1000 лева.

Това са и две от най-често източваните клинични пътеки в областта на кардиологията.

Лекарите може да изискат и поставяне на стенд, чийто цени са между 1000 и 6000 лева. И който често също се оказва ненужен.

За последната година и половина 1200 пациенти са направени сърдечни операции, като преди това са извършени манипулации, които не е трябвало да се извършват.

"За тези 1200 пациента са похарчени около 7 млн. лева за клинични пътеки и около 4 млн. лева за стендове.

След това се е наложила и операция - там са дадени още 7 млн. лева за самата операция и 700 хил. лева за съответните консумативи.

При проверката има случаи на пациенти, които се оказаха с по 12, дори до 16 стенда." - отбеляза Румяна Тодорова от НЗОК.

Така едни болници източват средства от клинични пътеки и лишават други лечебни заведения от финансовата възможност да извършват сложни и скъпи, но качествени операции.

"Има болници, чиято дейност се дължи предимно на изследване на здрави хора. Над 70% диагноститични процедури, които се оказва, че са безсмислени." - заяви кардиологът доц. Иво Петров.

За да контролират порочните практики на кардиолозите, от НЗОК предлагат да се променят алгоритмите на клиничните пътеки, да се поставят по-високи изисквания за насочване на пациентите към диагностиката и да се засили контролът над лабораториите.

9 от 46 инвазиокардиологични лаборатории изследват здрави хора, за да точат пари по клиничните пътеки.

Кардиолозите обсъждат и налагане на персонални наказания и глоби към екипите, като отнемане на право на практикуване за 6 месеца.

 

fallback
Още от България
fallback