Екатерина Захариева: Поскъпването на тока е необходима стъпка и спасение

Цените са били понижени изкуствено, а сега предстои връщането им към нормалните стойности

26.09.2014 | 14:33 Редактор: Ирина Георгиева
Екатерина Захариева: Поскъпването на тока е необходима стъпка и спасение

Поскъпването на тока е необходима стъпка и спасение смята вицепремиерът и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева. Според нея "поскъпване" не е точното понятие, защото цените са били понижени изкуствено, а сега предстои връщането им към нормалните стойности.  

С актуализацията на цената ще се покрие малка част от разликата между стойността, на които НЕК изкупува и тази, на която регулаторът му е определил да продава на потребителите.

Захариева посочи, че данъкоплатците не трябва да плащат за скъпи проекти като АЕЦ "Белене" и "Цанков камък" и в актуализацията на цената не се включват покриването на тези задължения.

От думите на министъра стана ясно, че планираното повишение на цената на електроенергията ще покрие малка част от дефицита на НЕК.

Нужни са допълнително средства за АПИ при актуализацията на Бюджет 2014, смятат от регионалното министерство. Те са за най-неотложните дейности по изкърпване на пътищата преди зимата и за зимно поддържане. Агенцията има нужда от 30 млн. лв. допълнително, но в крайна сметка е решено да бъдат поискани 16,7 млн. лева.

Захариева заяви, че се надява следващият парламент да приеме актуализацията на бюджета, която се очаква да бъде предложена до няколко дни от правителството.

Тя припомни, че поради липсата на финансиране са спрени ключови проекти като ремонти на виадуктите и на 33км от магистрала "Тракия", забавено е и строителството на магистрала "Струма".