Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица пада с 1,30 на сто до 2,435 пункта. От началото на годината равнището на индекса се е повишило с 5,14 на сто (от 2,316 пункта), но сега регистрираме втора поредна седмица на спад.
Оранжерийните домати поевтиняват с 2,2 на сто до 3,64 лева за килограм през последната седмица. Цената на оранжерийните краставици пада със 17,4 процента и те се купуват по 4,40 лева за килограм. Червените чушки поскъпват с 8,0 на сто до 4,48 лева за килограм в края на седмицата.
Картофите поскъпват с 6,9 процента и се продават по 1,24 лева за килограм, а морковите са с 12,8 процента по-висока цена и се търгуват по 1,32 лева за килограм. Зелето скача със 7,1 на сто и се купува по 0,90 лева за килограм.
Ябълките поскъпват с 4,3 на сто и се купуват по 1,44 лева за килограм. Лимоните поевтиняват с 2,9 на сто до 2,39 лева за килограм. Портокалите поевтиняват с 9,4 на сто и се търгуват по 1,74 лева за килограм. Бананите падат с 1,3 на сто и се продават по 3,08 лева за килограм.
Кравето сирене поевтинява с 0,4 на сто и се търгува по 11,35 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" се купува с 0,9 на сто по-малко - по 18,21 лева за килограм.
Олиото поевтинява с 1,4 на сто и се продава по 3,62 лева за литър в края на седмицата, информира БТА.
Пакетче краве масло от 125 грама поевтинява с 0,8 на сто и се търгува по 2,56 лева. Пилешкото месо отстъпва с 0,7 на сто до 5,98 лева за килограм. Захарта поскъпва с 0,4 на сто и се продава по 2,52 лева за килограм в края на седмицата.
Брашно тип "500" понижава цената си с 0,7 на сто до 1,33 лева за килограм.
Оризът поевтинява с 2,2 на сто и се купува по 3,11 лева за килограм. Яйцата поскъпват с още 1 стотинка и се продават по 0,41 лева за брой на едро три седмици преди Великден.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)