"Търновският суджук" влезе в регистъра на ЕК на храните с традиционно специфичен характер

По този начин продуктът ще бъде защитен от фалшифициране и злоупотреба

16.03.2023 | 17:00 Редактор: Михаела Димитрова

Европейската комисия одобри вписването на "Търновски суджук" в  регистъра на храните с традиционно специфичен характер. По този начин продуктът ще бъде защитен от фалшифициране и злоупотреба, информират от пресцентър на ЕК.

"Търновският суджук" се произвежда повече от 50 години, чрез прилагане на оригинална технология, състояща се в подходящо сортиране на говеждото месо и подбиране и дозиране на естествените подправки, оформянето на отделните парчета под формата на подкова, както и специфичния процес на пресоване и сушене, с което се постига уникалната сплесната форма.

През 1954 г. на миналия век в Търново е построен голям месокомбинат, отговарящ на всички хигиенни и технологични изисквания. Продължително време предприятието е от водещите в страната по отношение качеството на месните продукти и експортната дейност. Тук именно първоначално е произведен и утвърден "Търновски суджук".

Новото наименование ще бъде добавено към списъка на 63 вече защитени традиционни специалитети.

Снимка: Pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
BT
преди 1 година
Да бяхте снимали поне "Търновски суджук", а не някакъв чуждестранен салам! Сигнализирай за неуместен коментар