Европейската комисия одобри вписването на "Търновски суджук" в регистъра на храните с традиционно специфичен характер. По този начин продуктът ще бъде защитен от фалшифициране и злоупотреба, информират от пресцентър на ЕК.
"Търновският суджук" се произвежда повече от 50 години, чрез прилагане на оригинална технология, състояща се в подходящо сортиране на говеждото месо и подбиране и дозиране на естествените подправки, оформянето на отделните парчета под формата на подкова, както и специфичния процес на пресоване и сушене, с което се постига уникалната сплесната форма.
През 1954 г. на миналия век в Търново е построен голям месокомбинат, отговарящ на всички хигиенни и технологични изисквания. Продължително време предприятието е от водещите в страната по отношение качеството на месните продукти и експортната дейност. Тук именно първоначално е произведен и утвърден "Търновски суджук".
Новото наименование ще бъде добавено към списъка на 63 вече защитени традиционни специалитети.
Снимка: Pixabay
преди 1 година