Вицеадмирал от военноморското командване на НАТО в Нортууд посети Варна

Вицеадмирал Питър Хъдсън се срещна с командира на Военноморските сили контраадмирал Димитър Денев и министъра на отбраната Велизар Шаламанов

22.09.2014 | 16:35 Редактор: Мариета Иванова
Вицеадмирал от военноморското командване на НАТО в Нортууд посети Варна

На посещение във Варна беше вицеадмирал Питър Хъдсън, командващ съюзното военноморско командване на НАТО в град Нортууд. Той се срещна с командира на Военноморските сили контраадмирал Димитър Денев и министъра на отбраната Велизар Шаламанов.

Вицеадмирал Питър Хъдсън беше посрещнат с почетен караул пред щаба на Военноморските сили във Варна.  Неговата визита е във връзка с акостирането на двата кораба от Втората постоянна военноморска група на НАТО, канадският „Торонто“ и испанският „Алмиранте Хуан де Борбон“. Вицеадмирал Хъдсън проведе работна среща с контраадмирал Димитър Денев, командир на Военноморските сили на България.

„За мен е голямо удоволствие, че част от постоянната военноморска група на НАТО 2 се намира на пристанище Варна, след като направиха едно кратко учение с българските и румънските военноморски сили. За нас е удоволствие да се подготвяме с българските си колеги. Това е и в отговор на последните изисквания и решения на НАТО за оказване на съпричастност със страните от Черно море във връзка с усложнилата се ситуация в региона. С моя български колега ще проведем разговори за това какво ни предстои в бъдеще”, заяви Хъдсън.

Той коментира и положението в Черноморския регион след подписването на мирното споразумение в Минск.- „Това е стъпка напред, но все още сме много далеч от успокояване на ситуацията в този регион”, заяви Хъдсън. – „Затова НАТО трябва да покаже своята единност и целеустременост за да продължи този прогрес в мирните преговори”.

Вицеадмиралът проведе и среща с министъра на отбраната на България Велизар Шаламанов. Делегацията от НАТО отпътува от страната по-късно през деня.