Контролът на държавата за овладяване на високите цени у нас е закъснял, какво следва?

Коментар на Димитър Маргаритов и доц. Огнян Боюклиев

11.03.2023 | 13:40 Редактор: Искра Ангелова

Контролът на държавата за овладяване на високите цени на храните у нас е закъснял. Това коментираха бившият председател на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов и доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към Българската Академия на Науките.

Според тях административната регулация няма да помогне. Един от начините за противодействие на високите цени е потребителят да купува директно от производителите.

"Трябва да се започне с по-трайни мерки, с които да се опитат да бъдат стимулирани производителите - скъсяване на веригите, след като за това говорят и представителите на държавата, и представителите на търговците на дребно. Очевидно там има много голямо поле за диалог и работа", каза Маргаритов.

"Тръгва се първо със зърнопроизводителя, дайте да видим какво става там, защо е толкова скъпо зърното. След това брашното, докато стигнем до крайния потребител. Административни тавани на хранителни стоки от всичките 27 страни в ЕС - няма, има само в една страна - Унгария, и сега имат дефицити", поясни Боюклиев.

Цялото интервю на Милена Милотинова с Димитър Маргаритов и доц. Боюклиев гледайте днес от 17:30 ч. в предаването "Брюксел 1".