Общините искат яснота за определянето на такса смет от догодина

Притесненията на местните власти са изложени писмо до вицепремиера Екатерина Захариева

21.09.2014 | 12:00 Редактор: Мариета Иванова
Общините искат яснота за определянето на такса смет от догодина

Текст в закона пречи местните власти да започнат изчисление на сумите за такса „смет” за следващата година. В писмо до вицепремиера Екатерина Захариева от Националното сдружение на общините предупреждават, че се намират в състояние на „правен вакуум”, тъй като вече не могат да определят ставката според данъчната оценка на имотите, а следва да го правят според изхвърленото количество боклуци.  

Целта на промяната беше да се въведе модел на принципа "замърсителят плаща", което е основно искане на бизнеса, заради мотива, че работодателите сега внасят голямата част от таксата в общинските хазни. Според закона този нов модел на изчисляване трябва да влезе в сила от 1 януари 2015, а до 30 юни тази година трябваше да се предложи методика за изчисление.

Преди да подаде оставка финансовото министерство с министър Петър Чобанов предложи няколко варианта с идеята всяка община да си избере кой от тях да прилага. Идеите включваха методът за определяне на таксата да зависи от количеството вода, броя на жителите или на кофите в общината. До приемане на решение обаче не се стигна.

Местните власти възразиха, че тези методи ще доведат до хаос при определянето на налога и че са неприложими за повечето големи общини.

При сегашното положение, ако общините не определят размер до 31 декември, според закона той остава непроменен.

Проблемът е, че масово таксата за отпадъците се смята като промил от данъчната оценка, а това няма да е приложимо след 1 януари 2015 според нормите в закона.

От Сдружението на общините настояват правителството спешно да изготви и приеме нов вариант на методиката за изчисляване на таксата. Сметките обаче се правят от финансовото министерство.

Заместник-кметът по финансите на София Дончо Барбалов през месец юли заяви в ефира на Bulgaria On Air, че още в първите дни след избирането на новия кабинет ще потърси контакт с новия министър на финансите с цел да се сформира работна група, която да обсъди формирането на такса смет.

Преди дни Барбалов коментира, че Столична община не планира увеличение на местни данъци догодина.

Репортаж на Христиания Червенкова.