Даниел Митов: На Украйна й предстоят тежки реформи

Черно море се превърна в територия, която свързва украинският и близкоизточният конфликти, коментира външният министър

18.09.2014 | 10:34 Редактор: Мариета Иванова
Даниел Митов: На Украйна й предстоят тежки реформи

На Украйна й предстоят тежки реформи, коментира в предаването Денят On Air министърът на външните работи  Даниел Митов. Той допълни, че подписаното преди дни Споразумение за асоцииране с ЕС е показателно за европейското бъдеще на Украйна в Европа и, от друга страна, че Киев има воля да проведе тежки реформи.

„Украинската икономика и преди конфликта не беше в добро състояние. От това страдаме и ние. Българският износ за Украйна е намалял драстично през последната година-  с около 70%. И е ясно защо- българските предприемачи няма как да не се притесняват от конфликта, който не е ясно как ще приключи. От друга страна- украинският внос се е увеличил, което за България означава отрицателно салдо. В този смисъл страната ни губи от конфликта“, коментира Митов.

Външният министър подчерта още, че усилията и надеждите ни по отношение на Украйна са насочени към установяване на мирния процес, колкото може по-бързо и „започване на политически разговори, за да спрат боевете“.

„И преди имахме такъв призив, и сега със сключването на самото споразумение в Минск от 5 септември, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в две от точките  доби ясен мандат и той е за наблюдение на спазването на споразумението и за наблюдение на руско-украинската граница. Нашето настояване е това да се случи максимално бързо, защото самата ОССЕ може да осигури някаква обективна информация на случващото се“, коментира Митов.

Външният министър опроверга информацията, че етнически българи се мобилизират в по-голяма степен в украинската армия. Той подчерта още, че има притеснение за българите в района на украинския конфликт, както и че техният интерес ще бъде защитен.

На въпрос на водещия Веселин Дремджиев дали в София, в България има страх от Русия министърът отговори, че България е член на най-големия и силен военно-политически отбранителен съюз, съществувал някога- НАТО, и в този смисъл „няма как да ни е страх“.

„НАТО за България винаги е означавало само сигурност и по време на срещата на върха в Уелс това беше демонстрирано“, зави той.

Министърът на външните работи подчерта, че се върви в посока на това българското въздушно пространство да бъде охранявано и от партньорски самолети. Той подчерта още, че  Черно море, като външна граница на НАТО, се е превърнало в зона, която свързва двата конфликта – украинският и този в Близкия изток. - „Затова сме безкрайно удовлетворени, че се взе решение да се засили сътрудничеството между България-Румъния и САЩ,“коментира Митов.

По думите му по отношение конфликта в Близкия Изток трябва да се работи по няколко направения. На първо място

Още по темата

трябва да има по-тясна координация между международните служби, "защото в редиците на джихадистите от Ислямска държава има представители на много държави". Друг елемент от стратегията е решаване на конфликта на мястo, като за започне с изтласкване на джихадистите от  територията на Ирак. Митов подчерта, че българската държава вече се е включила в инициативата и в препоръките на Съвета по външни работи от 15 август, на която е взето решение всички държави, които могат - да дадат военна помощ за доставка на леко въоръжение и муниции.

Министърът на външните работи подчерта още, че България е подложена бежански натиск.

„България вече на няколко пъти поставя въпроса пред своите европейски партньори Турция да не бъде оставяна да се справя сама, със собствени сили, с бежанците на нейна територия,“ коментира Митов.

На въпрос за големия брой открити изборни секции зад граница министърът на външните работи посочи, че те се откриват от ЦИК, не от външно министерство, и според действащия Изборен закон.

Вижте цялото интервю от видео файла.