Традиция от десетилетия: В село Бряст вече издигат кладите за Сирни Заговезни

В селото на празника обичайно изработват и дървени стрели, известни още като чавги

25.02.2023 | 14:17 Редактор: Ирена Бакърджиева

В димитровградското село Бряст започна подготовката за Сирни Заговезни. Рано тази сутрин бяха издигнати трите клади, които ще бъдат запалени на празника. В селото на празника по традиция изработват и дървени стрели, известни още като чавги.

От десетилетия в димитровградското село Бряст пазят традициите, свързани с големия празник Сирни Заговезни. Една неизменна част от този празник е издигането на големите клади, край които вечерта се събират млади и стари.

"Традицията я спазваме от много години и ще я пазим, докато сме живи и здрави", категоричен е Гочо Гочев.

Освен Гочо Гочев със задачата да издигнат трите клади край църквата "Свети Иван Рилски" са се заели Николай Цветков, Богдан Табаков и двамата бивши кметове на Бряст - Желязко Точев и Желязко Костадинов.

"На времето са го правили по махалите, направят едно огънче, хвърлят чавги, сега го направихме, като национален празник. И заместник-министърът на културата идва оная година", спомена Желязко Точев.

Бившият кмет Желязко Костадинов е и един от майсторите на чавги. Традиция, която е пренесена в края на 19-и век от християните, заселили се на това място. Чавгите са три вида и са с различни наричания. Къртупълът е за здраве на животните. Чавгата се нарича за членовете на семейството.

"Чавгарът, той по принцип се прави по един, ама ние започнахме по повече, той се изстрелва от главата на семейството и колкото по-далеко отиде, толкова повече по-успешна ще е годината за цялото домакинство", обясни Желязко Костадинов.

На Сирни Заговезни църквата призовава вярващите да пречистят душите си, молейки и давайки прошка. Затова и празникът в Бряст ще започне именно с църковна служба в неделния късен следобед. След това хората ще се преместят в местното читалище. Оттам с факелно шествие жители и гости на Бряст ще се върнат край църквата, където ще бъдат запалени големите огньове. Освен да ги прескачат, децата ще участват и в ритуала хамкане.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.


1
1 rate up comment rate down comment 0
void
преди 1 година
Страхотна традиция, като запалят кладите с автомобилните гуми - и млади и стари ще дишат пушека, а зловонието на изгоряла гума ще прославя традицията надлъж и нашир... Сигнализирай за неуместен коментар