Донев: 49-ото НС трябва да формира устойчиво парламентарно мнозинство

"Каква конфигурация ще се получи, зависи от партиите и коалициите", каза премиерът

22.02.2023 | 10:45 Редактор: Михаела Димитрова
Донев: 49-ото НС трябва да формира устойчиво парламентарно мнозинство

От 49-ото НС очакваме да формира устойчиво парламентарно мнозинство, а не тематични коалиции. Това каза премиерът Гълъб Донев в началото на заседанието на служебното правителство.

"По-малко от 40 дни остават до 2 април, когато ще се проведат поредните предсрочни парламентарни избори. С това се ускорява темпото и сложността на задачите, които трябва да решаваме в рамките на правомощията ни като служебно правителство. Правим необходимото, за да подпомогнем ЦИК за адекватната подготовка и провеждането на изборите", заяви премиерът.

"Ще изпълним нашите задължения, но отговорите на всички основни въпроси - каква ще бъде избирателната активност, какво доверие ще засвидетелстват гражданите на отделните участници и каква конфигурация ще се получи в 49-ото НС, зависи от партиите и коалициите", подчерта служебният премиер, цитиран от "Фокус".

Той заяви категорично, че служебният кабинет няма да се намесва в предизборната кампания и няма да работи "за" или "против" една или друга политическа формация.