Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се повиши тази седмица с 1,58 на сто. От началото на годината равнището му се вдига с 2,89%, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Оранжерийните домати поскъпват с 3,3 на сто до 3,44 лева за килограм. Оранжерийните краставици скачат с 11,6% и се търгуват за 4,90 лева за килограм. Червените чушки добавят към цената си 5,5 на сто до 4,00 лева за килограм в края на седмицата. Картофите се продават по 1,24 лева за килограм, а морковите скачат с 1,7% и се търгуват по 1,17 лева. Зелето пада с 8,0 на сто до 0,80 лева за килограм.
В сектора на плодовете ябълките поскъпват с 5,3% и вече могат да се закупят по 1,39 лева/кг. Цената на лимоните пада с 4 стотинки до 2,46 лева. Портокалите се търгуват по 1,76 лева за килограм, а мандарините - по 2,27 лева/кг. Бананите поевтиняват с 0,3 на сто и се продават по 3,15 лева за килограм.
Краве сиренето поскъпва с 0,9 на сто и се търгува по 11,35 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" се продава по 18,08 лева/кг. Олиото поевтинява с 1,4 до 4,20 лева за литър.
Пакетче краве масло от 125 грама поевтинява с 5 на сто и достига до 2,64 лева. Цената на пилешкото месо пада с 2,7 на сто до 6,09 лева за килограм. Захарта вече се търгува по 2,55 лева/кг. Брашно тип "500" поевтинява с 0,7 на сто и се търгува по 1,35 лева за килограм, съобщи БТА.
Оризът поскъпва с малко над с 5% и се купува по 3,09 лева за килограм. Яйцата се продават по 0,38 лева за брой на едро в края на седмицата.
Снимка: БГНЕС