Историята помни: Левски не предава съратниците си, рождената му година е 1840

Ученици от Велико Търново посетиха килията, в която е хвърлен преди обесването

17.02.2023 | 13:46 Редактор: Тодор Петров

В навечерието на една от най-трагичните дати в българската история - 150 години от обесването на Васил Левски, ученици от Велико Търново посетиха килията му в града. Автентичната единична килия, в която Апостола на свободата е хвърлен, веднага след като е заловен в Къкринското ханче от 28 до 31 декември 1872 година, е запазена в музея-затвор в града.

В продължение на 4 дни той е разпитван три пъти от извънредния турски съд. 

"Три пъти е разпитван в сградата на турския конак, едва на третия път признава че е Левски, тъй като османската власт притежава негова снимка. При разпитите Левски не издава негови съратници, запазва в тайна имената на всички членове на комитетите и споменава имена на комитетски дейци, които са извън пределите на Османската империя", разказа  д-р Атанаска Стамболийска от РИМ-Велико Търново.

От две години историците разполагат с неоспорими доказателства, че рождената година на Левски е 1840, а не 1837 г. Така той умира на Христовата възраст - 33 години. 

"Има документи, данъчни, в които се вижда, че Васил Левски е роден през 1840 година. И се казва, че Иван Кунчев има син на 4 години, това е през 1844 г. Тоест с три години по-млад", посочва историкът Пламен Павлов. 

А учениците са категорични, че няма съвременен държавник или идол, който може да мери ръст с личността на Апостола. В събота единственият в страната музей-затвор в старата столица ще бъде отворен за безплатни посещения, а в 18 часа е общоградското поклонение пред паметника на Апостола.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
2 rate up comment rate down comment 0
Кольо
преди 1 година
Левски е рус мъж със сини очи - типичен тракиец! Сигнализирай за неуместен коментар