Демерджиев: Имаме механизъм срещу купения вот, МВР работи като добре смазана машина

"Очакваме по-голяма активност от хората, които биха желали да манипулират изборите", заяви вътрешният министър

16.02.2023 | 13:55 Редактор: Ирена Бакърджиева

18 партии и 8 коалиции са подали документи за регистрация за следващите предсрочни парламентарни избори. След проверка на листите им ще стане ясно кои от тях са одобрени за регистрация от ЦИК. На този етап не е ясно колко точно ще са участниците в предизборната надпревара.

Новото около тези избори са новите политически формации като обединението между "Продължаваме промяната" и ДБ, както и новата широка лява коалиция с наименование "Левицата", която се състои предимно от бивши членове на БСП. Нова политическа формация е и коалицията "Заедно" на бившите депутати от ИТН Любомир Каримански и Ива Митева.

Изненада от последните часове е, че отлъченият от БСП Явор Божанков ще оглавява листите на обединението "Продължаваме промяната" - ДБ в Габрово, както и в един от многомандатните изборни райони в София.

След като вчера БСП и "Възраждане" предупредиха за евентуални готвени манипулации по време на вота, министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че е изготвен механизъм за борба срещу купуването и продаването на гласове.

"След провеждането на няколко избора, МВР има добре установен механизъм за противодействие на купения вот. Бих казал, че министерството работи като смазана машина. Тук ще добавим малко повече енергия заради връщането на хартиената бюлетина. Очакваме по-голяма активност от хората, които биха желали да манипулират вота с различни престъпни практики", заяви Демерджиев.

Жребият за номерата на партиите и коалициите в бюлетината ще бъде изтеглен на 1 март, а на 3 март започва предизборната кампания. Припомняме, че изборите са на 2 април и на тях ще можем да избираме как да гласуваме - чрез хартиена бюлетина или на машина.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR