Гечев: България е срещу приравняването на розовото масло с химически продукти

Министърът смята да изпрати писмо до Европейската комисия

15.02.2023 | 21:43 Редактор: Михаела Димитрова
Гечев: България е срещу приравняването на розовото масло с химически продукти

Зърнопроизводители алармират, че към 5 млн. тона пшеница от миналата година застояват в складовете и има опасност да се застъпят със следващата реколта, ако няма раздвижване на пазара.  

България настоява пред Съвета на министрите по земеделие да бъде отворен т.н. кризисен резерв, заяви пред журналисти ресорният служебният министър Явор Гечев. Той взе участие в Деветата национална среща на земеделските производители, която се провежда край Казанлък.  

"Имаме съюзници в лицето на Полша, Унгария, Румъния, Чехия. Заедно искахме намеса на Европейската комисия с отваряне на така наречения "кризисен резерв". Ние твърдим, че в момента има кризи и аномалии на пазара", каза Явор Гечев, цитиран от БНР. 

По негови думи ЕК вече е получила необходимите данни, чака се развитието по въпроса. Служебният министър на земеделието съобщи, че ЕК предвижда промени - етеричните масла, розово и лавандулово масло да се приравнят с химически продукти.

Министър Гечев заяви, че Министерството на земеделието ще изпрати писмо до Европейската комисия, с което държавата ни ще се обяви против приравняването на естествените етерични масла към химически продукти. Писмото на Министерството ще бъде препратено и до всички български евродепутати, за да изразят своето становище и да се формира национална позиция по отношение на казуса.

"Не само ние, но и Франция изрази скептицизъм. Аз не мисля, че ще се стигне до вкарване на етеричните масла от растения към този механизъм от допълнителни регулации и ние като държава ще вземем всички мерки", каза още служебният земеделски министър. 

Снимка: БГНЕС