ДБ: Радев поставя под съмнение стратегическите ни интереси като член на ЕС и НАТО

Според партията президентът безотговорно противопоставя победата за Украйна на мира

10.02.2023 | 15:00 Редактор: Ирена Бакърджиева
ДБ: Радев поставя под съмнение стратегическите ни интереси като член на ЕС и НАТО

"Демократична България" остро протестира срещу изявленията на президента Радев по време на срещата на Европейския съюз в Брюксел, с които според ДБ той за пореден път поставя под съмнение стратегическите интереси на България като пълноценен член на ЕС и НАТО.

"Радев се прави, че не разбира какво значи победа. ДБ му обяснява: победа значи руските агресори да се изтеглят от цялата територия на Украйна, включително от окупирания през 2014 г. Крим, да платят репарации за нанесените материални и нематериални щети, а виновниците за военните престъпления и за престъпления срещу човечеството, да бъдат изправени пред международен трибунал, най-добре пред Международния наказателен съд в Хага", съобщи ДБ.

"Радев безотговорно противопоставя победата за Украйна на мира, като игнорира реалността, че единствено постигането на целите на легитимната самозащита на Украйна ще бъде и победа за международното право, и основа за траен и стабилен мир в Европа. Само такъв мир ще гарантира в пълна степен и българския национален интерес", добави ДБ.

Според партията колкото по-бързо и решително бъде постигната тази цел, толкова по-малко жертви ще бъдат дадени и точно затова предоставянето на навременна помощ е толкова важно и обслужва пряко и българския национален интерес: постигането на справедлив и траен мир и възстановяване на международното право.

От партията смятат, че в цялата си риторика Радев се опитва да обоснове някакъв друг мир, без да има доблестта да го назове пряко, а е ясно, че единственият друг мир би могъл да бъде някаква форма на капитулация пред руската агресия, информира БГНЕС.

"Призивите за такъв "мир" при условия, наложени от Путиновия режим с цената на агресия и множество престъпления срещу човечеството и международното право, са предателство не само срещу борбата и саможертвата на украинския народ, но и спрямо нашия собствен фундаментален национален интерес. Време е в основата на нашата външна политика да бъде поставен принципът, че България не може да позволи нормите на международното право да бъдат заменени с правото на силния, а нашите граници и сигурност да бъдат поставени в зависимост от прищевките на всеки милитаризиран диктатор", посочват от коалицията.

"Въпреки че кампанията на Радев по сплашване на българското общество с това как предоставянето на военна помощ на Украйна щяло да ни направи част от войната, се провали пред лицето на действителността, той отново се противопоставя на продължаването на подпомагането на отбраната на Украйна. Така Радев продължава да изолира България от усилията на всички наши съюзници, които ясно осъзнават своят интерес агресията на Кремъл да бъде отблъсната максимално бързо и успешно", смятат от ДБ.

"Наред с това той и неговият служебен кабинет блокират реални възможности за модернизация на нашите отбранителни способности и обричат армията ни на все по-голямо и трудно обратимо технологично изоставане и изолация от нашите съюзници в НАТО", подчертават от коалицията.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


4
0 rate up comment rate down comment 0
ДБ
преди 1 година
Тези за България кога ще се застъпят? Само чуждите държави ги вълнуват. Нека да сме изцяло енергийно зависими от съюзниците. Тогава каква е разликата? От една зависимост - в друга. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
Пешо
преди 1 година
Това е антибългарска статия!Никой нормален българин, не желе да останем без ток, защото АЕЦ е без суровина и никой българин не желае да се води война на 600 км от границата му! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Който е написал това е *** Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0

преди 1 година
За съжаление това е така. Сигнализирай за неуместен коментар