fallback

Повече от половината престъпления в София са кражби, отчете СДВР

Наблюдават се положителни тенденции при увеличение на разкриваемостта на престъпления

10.09.2014 | 15:37 Автор: Ирина Георгиева

Столичната полиция отчете, че за първите осем месеца са се увеличили измамите, престъпленията с наркотиците, джебчийските кражби и хулиганствата. Наблюдават се и положителни тенденции като увеличение на разкриваемостта на престъпления.

Около 60% от всички престъпления в София са кражби, сочи статистика на СДВР, обхващаща времето от началото на годината до края на август. Според нея все по-малко автомобили се крадат - те са със 7,2% по-малко. От началото на година в София са извършени 11 убийства – толкова, колкото и през миналата година за същия период. Девет от тях са разкрити, отчетоха от полицията.

Най-много престъпления са станали на територията на Първо РПУ, а най-малко на територията на Осмо РПУ.

Това бяха част от данните, които ръководството на СДВР в присъствието на заместник-вътрешния министър Филип Гунев представиха днес, 10 септември. Утре ще има подобни пресконференции в останалите областни дирекции на полицията, като целта е по-голяма прозрачност и информираност на хората за това какво се случва с престъпността там, където живеят.

"Хората не се интересуват какво е състоянието на престъпността, а какви са проблемите там, където живеят. В дух на прозрачност и отчетност беше разпоредено всички областни дирекции да създадат на страниците си статистика за районните управления", заяви Филип Гунев.

Тази информация ще се намира на сайтовете на дирекциите. По думите на заместник-министъра е въпрос на ден усилие, за да бъде постигнато това минимално ниво на прозрачност.

По думите на директора на СДВР Младен Маринов "най-голям дял на престъпленията е отчетен при кражбите – 62,4% от всички престъпления на територията на столицата. Най-често сигнали за този вид престъпления са били подавани от кварталите "Младост", "Полигона", "Дружба", "Люлин", "Банишора" и района на МОЛ "Сердика".

В София са подадени четири сигнала за купуване на гласове, отчетоха още от столичната полиция. Три от тях са внесени в прокуратурата, а за един от държавното обвинение са преценили, че няма извършено престъпление.

fallback
Още от България
fallback