fallback

Властите обмислят как шофьорите да доказват доход за компенсация за гориво

Помощ засега ще има само за пътуване на деца и пенсионери

25.01.2023 | 13:56 Автор: Елеонора Танева

Заради високите нива на инфлацията и цените на горивата, правителството обсъди пакет от мерки за подпомагане на определени групи хора. 

Помощта ще се усети от семейства с деца и пенсионери. От 1 февруари до края на годината деца до 10 г. ще пътуват безплатно с градски транспорт, а за останалите ученици намалението ще е 70%,  за пенсионерите отстъпката от 20% става 40%. Парите за тези компенсации са от свръхпечалбите на "Лукойл". 

Александър Пенчев си купи карта за 10 лева от един от пунктовете в София

"10 лева в днешните условия не са нищо пари. 40% значи остават 6 лева - тогава да се мине без пари, както е в не малко страни в Европа, защото общественият транспорт е социална дейност, тя не е печеливша, ако някой си мисли, че прави пари от обществен транспорт – не", категоричен е пенсионерът.

Решение за компенсациите за горивата се очаква през февруари. Властите още обсъждат как шофьорите да доказват доходите си, когато плащат на бензиностанцията, тъй като с решението на НС е определено компенсацията да е с подоходен критерий.

Други 27 милиона ще са за субсидии за така наречените нерентабилни между--селищни линии в отдалечените населени места.

"Постоянно получаваме индикации, че няма осигурен транспорт, че тези линии са нерентабилни, съответно общините нямат средства да ги компенсират, затова държавата взе решение да ги субсидира, за да може хората да имат мобилност, достъпност, осигурен транспорт", уточни министърът на транспорта Христо Алексиев.

Правителството реши за още 31 заболявания ТЕЛК да бъде пожизнен, а съпътстващите заболявания ще влизат в определянето на процентите. Хората с психични заболявания ще имат право на чужда помощ при ТЕЛК решения под 90%.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback