fallback

Електрически кабел за бас китара спасява 8 души във водния ад

Момчил, Рей и Юри са музиканти по професия и спасители по призвание. Ексклузивно пред България он ер тримата разказаха своя свидетелски разказ за бедствието през нощта на 6-ти срещу 7-ми. За гледните точки за трагедията на пострадали, помагащи и властите

08.09.2014 | 20:37 Автор: Петко Трухчев

За една нощ пианист, басист и барабанист от музиканти се превръщат в спасители на 8 души от нощта на водния ад в Бургас. Заради провален от дъжда концерт се прибират по фаталния път Бургас-Созопол. Видели кола в реката от едната страна на платното. Чули и викове за помощ. Водата стигала до раменете. 

 

"Колко души успяхте да извадите от водата и да им помогнете?"

"Не мога да кажа точна бройка, но около 8, като поне двама, трима не успяхме. Първо възрастният човек,  чиято жена е починала го извадихме заедно с един  друг човек, който не знам как се казва и откъде е. Чак след като излезнаха още 6-7 човека ток каза, че жена му всъщност е в тази кола- никой не се сети да погледне в колата, защото нямаше движение и нищо не се чуваше, в ситуация на шок аз не се сетих да проверя", сподели Момчил. 

 

"Рей, как се почувства, когато видя хора в опасност?"

 

"Сърцето ми е със семействата на хората, които не успяхме да спасим. Когато видяхме хора във водата си казахме – Какво да правим? И просто влязохме във водата. Забравихме всичко останало и им се притичахме на помощ. Ние музиканти, не знаем да спасяваме хора, но го направихме", ни разказа Рей.

 

"Единственото нещо, за което си мислех, е как да помогна на хората. Не изпитах  страх, нямаше време да ни е страх, просто се опитах да помогна, но беше много трудно заради многото вода. Внимавахме и за нашия живот. Междувременно пожарникарите бяха от другата страна на пътя", сподели Юри. 

 

Единствено Момчил говори български и затова моли пожарникарите за помощ.

 

"От тяхната страна имаше хора, които крещяха за помощ, аз казах – ние вадим от едната страна хора, а Вие тук какво правите? – Чакаме нареждания от шефа – казах - така ли, дайте ми едно въже и фенер и аз ще отида да ги извадя - той ми каза: не мога да ти дам  никаква техника  без разрешение на шефа, аз му казах добре - докато чакаш – тия хора ще си заминат – взех ги тях двамата, вързахме се – казаха  ок  и  отидохме  да  вадим  хора."

 

Тримата спасители казват, че единствено двама пожарникари са вадили хора от водния ад. Доброволците са били повече.

 

"Как  реагираш, когато  писъците спират?"

"Продължаваш, просто търсиш,  не можеш  да си  кажеш  добре връщам се, защото те спряха на викат.", обясни Момчил. 

 

Пред България он ер синът на загиналата Недялка Русева благодари на Момчил, Рей, Юри, че са спасили баща му.

"С какво  са успели да го измъкнат?" - "С кабел, електрически кабел." 

"Tова е кабелът, с който изведохме повечето хора", разказва Момчил. 

 

Директорът на бургаската пожарна защити пожарникарите, които били реагирали  адекватно и на време.

 

 "Не е морално аз да давам оценка, когато има 2 жертви. Рано или късно истината ще излезе наяве, но не съм гласен с обвиненията", каза директор Васил Василев.

"Какво би казал на хората, които спасихте?"

 

 "Радвам се, че успяхме. По-скоро искам да кажа на близките на тези, които не успяхме - че съжалявам. според мен е работа на всеки човек да помогне ако има нужда, не е скромност, не сме герои, просто направихме това, което можахме."

 

Кой е виновен за трагедията ще установи разследването.

Гледайте репортажа на Христиания Червенкова

 

 

fallback
Още от България
fallback