fallback

По-евтини карти за транспорта и други отстъпки: Приемат нови мерки заради цените на горивата

Министърът на икономиката Никола Стоянов представи отчет за свършената работа

22.01.2023 | 13:42 Автор: Тодор Петров

Следващата седмица Министерският съвет трябва да гласува мерки, в подкрепа на хората заради високите цени на горивата. Това обяви министърът на икономиката Никола Стоянов, който представи отчет за свършената работа през изминалите месеци. 

Част от мерките ще са под формата на отстъпки от цените на картите за масовия транспорт. Тези мерки са насочени предимно към пенсионерите и учениците. 

Помощ ще има и за шофьорите, получаващи до определен доход, но след като се измисли механизъм как да се доказва това по бензиностанциите. Въпреки че не одобряваше мярката от 25 стотинки, министър Стоянов разкритикува депутатите, които я отмениха. 

"Смятам, че преди да бъде отменена тя преди да бъдем ние готови с нови мерки, които да я заместят беше грешка, определено и депутатите ни изненадаха с тази грешка преди Коледа", каза министър Стоянов.

Според данните на икономическото министерство за последните шест месеца бензинът е поевтинял 20%, а дизелът с 15. Повишаващите цени и инфлация също са овладени, хората обаче усещат друго. 

"Цените, макар и с увеличенията от декември и януари, са с над 20% по-ниски колкото бяха лятото, горивата са с 20% по-ниски, а инфлацията е надолу, така че ситуацията е коренно различна", коментира министърът.

Относно статията на "Ди Велт" за българските оръжия за Украйна, министър Стоянов призна, че е озадачен. По думите му това е признание за престъпление, след като има решение на НС да не се изнася оръжие.

"Планирано е да гласуваме 40% по-евтини карти за обществения транспорт за пенсионерите, 70% намаление за картите за учениците и безплатно пътуване за деца до 10 години. Ще има и други мерки", коментира икономическият министър.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

fallback
Още от България
fallback