fallback

Външният министър на РСМ пристига у нас след побоя над Християн Пендиков

Органите на реда в Охрид знаят кои са извършителите

21.01.2023 | 15:40 Автор: Тодор Петров

Външният министър на република Северна Македония Буяр Османи идва утре у нас след побоя над секретаря на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков. Той беше пребит в четвъртък вечерта, а снощи беше транспортиран до София с правителствения "Фалкон". 

Османи, заедно с българския външен министър Николай Милков, ще посетят пострадалия, който е настанен за лечение във Военномедицинската академия. Органите на реда в Охрид знаят кои са извършителите. Единият от тях, който е нанесъл ударите, е професионален състезател по бойни изкуства. 

Вчера се появи информация, че тримата нападатели са задържани. До момента обаче това не е официално потвърдено. 

А пред сградата на Европейската комисия в София се проведе протест в подкрепа на Християн Пендиков и срещу дискриминацията на българите в Северна Македония. Протестиращите тръгнаха на шествие, като стигнаха до Културно-информационния център на Северна Македония, където поставиха червени рози и така отговориха по мирен начин на агресията срещу българите в западната ни съседка. 

В протеста се включи и приятел на пострадалия Християн, който каза, че състоянието му е тежко, но няма опасност за живота му.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback