fallback

Гешев: Има транзакции от руски фирми към "Нексо", свързана е с терористични организации

Главният прокурор настоява за Закон за лобизма

19.01.2023 | 16:59 Автор: Елеонора Танева

Категорично са разкрити директни транзакции от руски фирми към криптобанката "Нексо", както и има сведения за координация между "Нексо" и ирански терористични организации. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на изслушване в парламентарната правната комисия в НС.

Гешев уточни, че в България няма закон за лобизма и няма възможност за проследяване.

"Аз съм сигурен, че един такъв закон ще доведе до успех, но ние нямаме право на такова разследване. Имам доста подробна информация, предполагам в една конкретна медия ще излезе повече информация, знаете че има редица нередности по отношение на криптобанката, след като направим нужното проучване, ще дадем информация", заяви Гешев, цитиран от БГНЕС.

Иван Гешев отрече да има целенасочени действия на прокуратурата по казуса с "Нексо". Той уточни, че разследването е образувано през септември и са планирани действия за декември. От държавното обвинение ще изпратят събраната информация по казуса на колегите си в Съединените щати.

"Няма как българската прокуратура да бъде обвинявана, че работи с международните си партньори, чух обвинения за целенасоченост, не виждам за каква целенасоченост може да се говори в дейността на 8 американски прокурори и други служби", коментира Гешев.

fallback
Още от България
fallback