fallback

Все повече безработни в малките населени места

Липсата на препитание е водеща причина, за обезлюдяването на селата

07.09.2014 | 13:03 Автор: Мариета Иванова

Безработицата в малките населени места в България продължава да расте.

Липсата на работа и в благоевградското село Долно Осеново е основен проблем от години. Там 90% от трудоспособното население няма с какво да се препитава. Селото постепенно да обезлюдява.

 „Хората са много работливи. От нищо правят нещо,” сподели кметът  с. Долно Осеново – Бисер Сегменов. – „Хората са настървени, искат да работят, но нямат необходимите условия.”

Основното препитание в селото е отглеждането на тютюн.

Ниските изкупни цени обаче, правят дейността на земеделците не особено доходоносна. В резултат често доходът на четиричленно семейство възлиза на около 600 лв. на месец.

„Ако имат двама ученика и учат в Благоевград, не може си изпрати детето на училище. За едно четиричленно семейство за необходими около 1600 - 1800 лв. на месец,”коментира кметът Сегменов.

Липсата на пари прави списъка с вересиите в местната бакалия все по-дълъг.

„Осеново два пъти се е изселвало в други държави”, коментира още кметът. – „Имаме още хора, които вземат големи пенсии, и оттам идва и издръжката на младите хора. Иначе, може да се получи една миграция.”

Една от алтернативите пред младите жители на Долно Осеново е да ползват услугите на бюрото по труда. От местно бюро по труда посочват, че  „средният брой на регистрираните безработни лица е 88.

Повечето от работодателите, които наемат безработни лица от с. Долно Осеново, осигуряват транспорт от населеното място до фирмата и обратно, ежеседмично.

Селото също така е спечелило европейски проект за развитие. Жителите му вярват и се надяват, че ще има кой да ползва обновените улици и новата водопроводна мрежа.

 

fallback
Още от България
fallback