fallback

Шаламанов: САЩ са в позиция да помогнат за модернизация на нашия флот

Положителни отзиви за Визия 2020 дали висши военни в Уелс

07.09.2014 | 10:30 Автор: Мариета Иванова

Новата платформа за взаимодействие между България, Румъния и САЩ, обсъдена на срещата на върха на НАТО в Уелс, ще е ключова за сигурността в Черно море, коментира в предаването Денят ON AIR министърът на отбраната Велизар Шаламанов. Той допълни, че „инициативата идва изключително навреме, тъй като е необходимо много тясно взаимодействие на страните от НАТО в Черно море”.  

„И САЩ са в позиция да помогнат за модернизация на нашия флот, за развитие на системата за морско наблюдение и за управление”, посочи още военният министър.

На въпрос на водещата Мартина Ганчева какъв е бил отзвукът за Визия 2020 в Уелс, Шаламанов посочи, че ръководители на военни министерства са отбелязали, че това е един „много сериозен опит България да се върне в центъра на НАТО,  да бъде активен член” и са заявили готовност да работят тясно в тази посока.

Военният министър посочи още, че ключовият сигнал, който НАТО отправя към света с тази среща, е, че Алиансът не е просто „регионална организация, а такава, която има отговорности и ангажименти към стабилността и решаването на проблеми в глобален план. Свидетелство за това е участието на над 60 държавни делегации, освен 28-те страни- членки, но и на всички страни, които участват в Афганистан,” коментира още той.

Помолен да коментира публикация от руската преса, според която „България се е продала за малко пари на НАТО”, военният министър заяви, че „това показва едно дълбоко неразбиране в Москва". - „НАТО е организация, в която  България членува и като член ние даваме своя принос, но в същото време Вашингтонския договор гарантира нашата независимост, свобода, отбраната и сигурността, както и създава възможност за тясно икономическо взаимодействие с най-развитите страни в света.  Не случайно премиерът на Канада помоли за ускорено ратифициране на търговското споразумение между Канада и ЕС, както се обсъжда и такова между ЕС и САЩ. Това е показателно, че НАТО е много повече и има сериозни икономически измерения”, заяви още министърът на отбраната.

Попитан за участието на армията в спасителните операции на засегнати от наводненията хора у нас, Шаламанов посочи, че военните остават в готовност да окажат съдействие на вътрешните сили и местната власт с техника и чрез създадените модули по места.

 

fallback
Още от България
fallback