София и Варна са на прага на грипна епидемия - какви са симптомите на флуроната?

Децата в Пазарджик, Ловеч и Габрово вече са в грипна ваканция

18.01.2023 | 07:03 Редактор: Искра Ангелова
София и Варна са на прага на грипна епидемия - какви са симптомите на флуроната?

Нови области в грипна епидемия от днес. Това са Пазарджик, Ловеч и Габрово. Децата там излизат в грипна ваканция. От четвъртък грипна епидемия влиза в сила и в Пловдив, където обаче засега учебният процес няма да бъде прекратен.

Грипна епидемия е в сила и в Стара Загора, където от днес се прекратява учебния процес. 18 януари е последният ден от обявената грипна епидемия в Шумен. Почти са достигнати епидемичните стойности във Варна, Ямбол, София област и Добрич. Много е вероятно до края на седмицата и те да се присъединят към останалите градове.

В разгара на грипната вълна - два случая на пациенти, които са заразени едновременно с грип и Ковид-19 бяха регистрирани от Националния център по заразни и паразитни болести. Комбинацията на двата вируса специалистите наричат "флурона". Симптомите са като на грип - висока температура, кашлица и обща слабост.

При пациентите се забелязва обаче и промяна във вкуса - някои продукти могат да се сторят горчиви или твърде безвкусни. Пикът на грипната вълна се очаква до края на месеца.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR