Скандални условия на труд: Стари влакове пламват, поддръжката е лоша, липсват кадри

За 1,6 г. има общо 28 случая на запалвания на подвижен състав

11.01.2023 | 17:07 Редактор: Елеонора Танева
Скандални условия на труд: Стари влакове пламват, поддръжката е лоша, липсват кадри

Три основни проблема в "Българските държавни железници" посочи вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, който участва в изслушване пред депутатите от ресорната парламентарна комисия. Това са крайно остарелият подвижен състав, недобрата поддръжка и забелязващата се липса на квалифицирани кадри.

По думите му проблемите са наслагвани през годините. Министърът посочи, че заради ниското заплащане в сектора вече трудно се привличат необходимите специалисти за работа.

"Условията на труд бяха скандални. Помещенията за почивка бяха в безобразно състояние", каза Алексиев, цитиран от БТА. 

Повод за изслушването му пред депутатите бяха скорошните инциденти с подвижен железопътен състав и предприетите мерки за предотвратяването им. 

"За последната година и половина има общо 28 случая на запалвания на подвижен състав", стана ясно от думите на заместник-министъра на транспорта Красимир Папукчийски. Той допълни, че инциденти се случват както с пътнически, така и с товарни влакове. 

"Ние сме тези, които трябва да вземем спешни, неотложни мерки", отбеляза по време на дискусията председателят на Комисията по транспорт и депутат от "БСП за България" Георги Свиленски. 

Снимка: БДЖ