fallback

13 области в страната с жълт код за обилни валежи

Очакваните количества са между 15-30 л/кв.м, но на места могат до достигнат и до 50 л/кв.м.

04.09.2014 | 13:47 Автор: Мариета Иванова

Жълт код за обилни валежи е обявен в 13 области в страната днес, информират от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Предупреждението засяга областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол.

Утре валежите ще продължат, като в отделни райони отново ще бъдат интензивни и значителни. Очакваните количества са между 15-30 л/кв.м, но на места могат до достигнат и до 50 л/кв.м.

В кърджалийско-язовирите в селата Висока поляна и Мургово са с повишени нива. Започнало е контролирано изпускане на водите им с цел предотвратяване на по-тежки последствия. Бедствено положение е обявено в златишкото село Петрич, където река Тополница е наводнила къщи и е отнесла малък мост.

Силна буря и проливен дъжд се изля и в панагюрското село Поибрене. Водата заля ниви, дворове и мазета.

Данните на метеоролозите сочат, че в Сливен тази нощ са се изсипали 53 литра на квадратен метър, а сумарната стойност на дъжда за последното денонощие в областта е 75 литра на кв. м.

Предвид прогнозата до края на седмицата и очакваните превалявания, от Министерството на околната среда и водите предупреждават за възможни внезапни наводнения. До неделя се очаква да се повишат водните нива в цялата страна. 

fallback
Още от България
fallback