Имаме огромни проблеми с ВиК мрежата, министър Шишков предлага нов закон

В много населени места има сериозни проблеми с водоснабдяването

05.01.2023 | 18:54 Редактор: Тодор Петров
Имаме огромни проблеми с ВиК мрежата, министър Шишков предлага нов закон

Нова работна група с представители на общините ще предложи промени в проекта на Закон за водите. Законопроектът бе изработен от експерти на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и публикуван за обществено обсъждане през месец декември м.г. Някои от текстовете обаче получиха остро несъгласие от страна на местните власти. 

За това се договориха на работна среща днес министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков и представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). 

Министър Шишков каза, че приемането на Закон за ВиК, включващ пакет от реформи в сектора, е залегнало в Плана за възстановяване и устойчивост, за да получи страната ни инвестиции от близо 400 млн. лв. в подобряване на ВиК инфраструктурата. 

"В много населени места има сериозни проблеми с водоснабдяването. Кметовете искат помощ от държавата, защото не могат да се справят сами. Това обаче е работа на парче, която не решава генерално проблема с остарялата водопроводна мрежа, която е в тежко състояние. Ако не се възползваме от безвъзмездните европейки средства, а разчитаме само на средствата от държавния бюджет, проблемите ще се задълбочават", заяви арх. Шишков. 

Той допълни, че ако се подходи чисто икономически към решаване на проблема цената на водата също ще стане непосилна за хората. 

"Трябва ни ясна философия как искаме да се развива отрасъл ВиК, на която да стъпи и законът. Тя трябва да гарантира и ролята на държавната политика в сектора, защото общините няма да могат да се справят сами с тежкия проблем. Ако ВиК дружествата трябва да платят цялата нужна инфраструктура, цената на водата ще стане много висока", обяви още регионалният министър. 

Той напомни на кметовете, че има общини, които са природно богати с водоизточници, от които водата стига до хората по гравитачен път, но и такива с големи проблеми с доставката на вода. 

"Не забравяйте, че в даден момент всяка община може да изпадне в криза с водата и пак ще търси помощта на държавата. Така страдат община, ВиК и гражданите. Консолидацията не е мръсна дума, така държавата ще може да помогне повече, отколкото да пречи", каза още арх. Иван Шишков.

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа

Снимка: МРРБ