БСП иска отмяна на проучванията за нефт и газ във Вранино

Според социалистите компанията, получила разрешението била добре запозната с българското законодателство и мораториума

03.09.2014 | 14:16 Редактор: Васил Детелинов
БСП иска отмяна на проучванията за нефт и газ във Вранино

Служебният министър на околната среда и водите Светлана Жекова да отмени разрешението за проучване и търсене на въглищен газ в Добруджа поискаха от БСП. Според социалистите компанията, която получила разрешението била добре запозната с българското законодателство и  мораториума. Тя обаче разчитала надруг  договор,  който щял да  разреши добива на шистов газ в България. От Позитано 20 обявиха, че ще подкрепят протестите срещу проучванията за нефт и газ в региона, но няма да участват в тях, за да не бъдат обвинени, че ги използват предизборно.

Фирмата е намерила благоприятна среда и администрация в България да сключи договор за 5+5 години за прочуване на това находище, знае българските закони и зарчита на една споразумение, което се подготвя при висока секретност- то се нарича за  Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство в  областта на търговията и инвестициите, което ако влезе в сила в този вид за коитоимаме информация, всички онези рестрикции в европейското законодателство и  българско по отношение на ГМО  и шистов газ ще падне, обясни Георги Божинов.

Независимо дали става дума за шистов газ или въглищен газ и в двата случая има достатъчно риск за природата и основния поминък на хората в Добруджа. Смятам, че което българско правителство да е от тук нататък да прокарва и проучвания и добив на които и да е било от двата  вида на газ това трябва да стане с много голяма информационна кампания в която хората от съответния регион да бъдат много добре запознати с рисковете, възможностите , с това какво ще им струва този добив и след това тр5ябва да се направи референдум, подчерта Антон Кутев.