fallback

Близки на починалия Димитър в Търново: Лекари забавиха лечението му заради празниците

"Обясниха ми, че белите дробове са били възпалени от прекалено многото медикаменти", каза брат му

30.12.2022 | 13:35 Автор: Петя Кръстева

Роднините на починал пациент организират протест пред болницата във Велико Търново. Близките на Димитър Маринов обвиняват медиците в лекарска некомпетентност.

На 12 декември 31-годишният мъж отива на преглед с оплаквания за температура, втрисане, главоболие и болки в краката. Личният му лекар го изпраща с направление в Инфекциозното отделение на болницата във Велико Търново с диагноза пневмония. 

"Бива лекуван седем дена и го изписват в добро състояние -  имаме епикриза от Инфекциозното отделение", разказва брата на починалия - Марин Маринов.

Вечерта след изписването му мъжът става объркан, близките му викат Бърза помощ, а в линейката мъжът получава гърчове. "И във вторник го изписаха уж добре и вечерта получи тикове на краката, отпадналост", разказва тъстът му Мариян Цонев. 

Веднага е настанен в Интензивното отделение, но изпада в кома, а на 27 декември умира. Близките искат пълно разследване на случая. 

"Обясниха ми, че белите дробове са били възпалени от прекалено многото медикаменти, които бил получил. Бъбреците взели да му отказват накрая. Опасяваме се, че става дума отново за докторска некомпетентност", коментира неговият брат.

"Пет дена чакахме изследвания, уж всичко щеше да се види от тях. По едно време влиза една доктор и казва: "Сега са празници, не можем да дадем резултати", разказа съпругата на починалия - Силвия Цонева. 

Майка му пък подчертава, че е бил здрав и обвинява лекарите, че не са успели да му поставят правилната диагноза, за да бъде излекуван навреме. От ръководството на лечебното заведение твърдят, че до последно вирусната инфекция е била с неизяснен произход. 

"В Реанимация постъпва с вирусен енцефалит с неуточнена етиология. Защото е неясен причинителят, не е изолиран вирусът и постъпва на базата на клиничната картина. Тогава следват гърчовете, които са предхождани от загуба на ориентация. Все още нямаме резултати от направената аутопсия, работим с диагноза за непосредствена причина за смъртта- масивна белодробна тромбоемболия. В медицината са възможни много неща, на нас много ни се иска да помогнем и да доведем всички лечения до успешен край", обясни д-р Галина Гарева.

В болницата е назначена проверка. По случая е образувано досъдебно производство.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

fallback
Още от България
fallback