Журналистът Христо Грозев се страхува да се върне у нас, нае адвокат в Русия

Той още не може да разбере официално защо Москва го обяви за международно издирване

28.12.2022 | 13:35 Редактор: Искра Ангелова

 

Журналистът Христо Грозев е наел адвокат в Русия, но още не може да разбере официално защо Москва го обяви за международно издирване. Това стана ясно от телевизионни интервюта на Грозев пред обществената телевизия.

Според него е възможно да е издирван заради разследване по случай от преди месеци, в който е съобщил, че украинските тайни служби са се договаряли с руски офицери, които да се предадат заедно със самолетите си. Напомни, че Украйна има закон, приет след началото на руската инвазия, който разрешава това.

Засега от съображения за безопасността му Грозев остава в Австрия, където му е предложена денонощна охрана. Според него в България би било опасно не само заради поведението и нагласите на властите, но и защото има много инфилтрирани от Русия агенти, които живеят като мигранти в България.

Няколко чужди правителства - на Холандия, Естония, Швеция и Литва са му предложили помощ, за разлика от българското.

"Досега българските власти не са ме търсили, но днес, след като се предприеха мерки - с мен се свързаха от правоохранителните органи, така че се надявам да получа някаква подкрепа от България. Близките седмици ще трябва да преосмисля система за безопасност, която да гарантира сигурността на мен и на моето семейство", заяви той.

Той поясни, че не е нито в България, нито в Европа.