Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер. Цялото семейство се събира тази вечер в очакване на раждането на Божия син – Исус Христос. В стражишкото село Балканци стопаните стриктно следват традициите на празника.
По традиция най-старият стопанин отсича бъдника от дъбово дърво. Той гори в огнището цяла нощ с тамян, вино и олио. На масата се слагат нечетен брой постни ястия.
Трапезата се прикадява, а първото парче от питката се слага пред иконата на Света Богородица. На Бъдни вечер менюто винаги включва пълнени чушки с боб и зелеви сарми.
Стари, млади и децата участват в подготовката на празника. А за да е по-весел празникът, се сипва и домашно руйно вино. Обичаят повелява по време на вечерята на Бъдни вечер да не се става. А храната остава на масата до сутринта - за здрава и плодородна година.
Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.