Какво се променя след решението минималната работна заплата да бъде брутна?

Всяко увеличение ще е по-ниско за по-възрастните служители

20.12.2022 | 17:30 Редактор: Тодор Петров

Минималната работна заплата вече да е брутна минимална. Това реши днес Социалната комисия в парламента. Ако гласуваният днес в комисията текст мине и в пленарната зала, това на практика ще направи най-ниското възнаграждение за страната различно за всеки служител според неговия стаж - заради класа. 

Така всяко увеличение ще е по-ниско за по-възрастните служители, чиято добавка за клас е по-висока. Минимална заплата у нас получават около 458 000 души.

Сега минималната работна заплата за страната се определя с постановление на правителството и е основна, а не брутна. Това означава, че всички допълнителни плащания - клас, транспорт, нощна работа, се начисляват допълнително върху основната сума. 

Решението трябва да мине и в пленарната зала. Предложенията да се промени същността на минималната заплата дойдоха от ГЕРБ и "Продължаваме промяната" и бяха подкрепени от всички - без БСП. Присъстващите на заседанието на социалната комисия синдикалисти пък предупредиха, че ще има протести.

За гласуване на второ четене в ресорната комисия влязоха четири законопроекта - на ГЕРБ-СДС, "БСП за България", "Продължаваме промяната" и "Възраждане". В ябълка на раздора се превърна идеята на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" минималната заплата да се определя като брутна, което означава в нея да влизат и т.нар. клас прослужено време и други добавки.

В крайна сметка комисията прие предложението на ГЕРБ-СДС брутната минимална работна заплата за страната за следващата календарна година да се определя до 1 септември на текущата година в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за предходната година.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.