Токът ту го има, ту го няма в Леденик, лампите мигат, фризери горят, хората хвърлят храна

Посред зима енергодружеството извършва планови ремонти, възмущават се жителите

16.12.2022 | 13:50 Редактор: Елеонора Танева

Жители на великотърновското село Леденик три дни са без ток заради планови прекъсвания и ремонти от "Енерго Про". Дружеството обаче не предупреждава за профилактиката и вече има домакинства с изгорели електроуреди. Хората са възмутени защо точно през зимата трябва да се ремонтира електроразпределителната мрежа.

"Планово, ремонтни дейности - така съобщенията вървят при нас. Телефонът ни постоянно прегрява. Ние не можем декември да живеем без ток - младите семейства с децата, възрастните хора. Дори да имаме печки на дърва, повечето са с инсталации, локално парно с помпи, имаме къщи с термопомпи. Това са хора, на които им нарушаваме живота. Имаме фирми, имаме предприятия в селото, които също работят", обобщи Силвия Тодорова, главен специалист кметство Леденик.

От енергодружеството не съобщават за плановите прекъсвания предварително. СНХ Надка Илиева: Лампите мигат вчера следобяд! Три пъти..и аз се чудя къде да бягам, какво да спирам, то светва и после пак! 

Фризерът на Кина Гочева напълно изгорял, точно защото не била предупредена за спирането на тока. 

"Взе да бръмчи някак особено. Изнесохме го тука, извадихме всичко в камерка и там напъхахме всичките работи, останалите ги изхвърлих", жалва се възрастната жена.

Оплаквания официално са постъпили от 3-4 домакинства.

"Те трябва да се обърнат към "Енерго про", те трябва да пратят комисия от дружеството, да им види щетите, да може да реагират", поясни Силвия Тодорова. 

От дружеството заявиха, че приключват с профилактиката и от утре потребителите няма да имат проблеми с електричеството.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.