fallback

Дипломатическа кола блъсна майка с бебе на ръце на пешеходна пътека в столицата

Все още не е ясно дали и колко сериозно са пострадали

15.12.2022 | 18:56 Автор: Ирена Бакърджиева

Дипломатически автомобил е блъснал майка с бебе на ръце, пресичаща на пешеходна пътека на жълтите павета в столицата. Кадри от инцидента бяха разпространени в социалните мрежи. Все още не е ясно дали и колко сериозно са пострадали майката и детето.

На видеоклип, заснет от автомобилна камера, се вижда как колата блъска жена с дете, докато тя пресича пешеходната пътека на булевард "Цар Освободител". От кадите не става ясно, дали жената и детето имат сериозни наранявания, но по закон при подобни случаи, без значение дали има ранени, или не, винаги трябва да бъде повикана полиция.

"Тук има и малко дете, не се знае от стреса, имали сме случаи, при които децата получават и затруднения при говора. Дипломатическото лице в никакъв случай не е защитено от закона. Още повече, че то подлежи на още по-големи санкции в този случай, в който е напуснато мястото на пътнотранспортното произшествие", коментира адвокатът Николай Димитров.

Автомобилния експерт Йонко Иванов коментира, че в случая шофьорът няма видимост.

"Абсолютна липса на видимост, при положение че пешеходецът е стъпил на платното за движение и има друг автомобил, който в момента не дава достатъчна видимост на автомобила, който е в лявата лента за движение. Но тези жълти павета в случая са подвеждащи и намаляването на скоростта е доста по-сложен процес, отколкото, когато то се предвиди. Затова говорим, че трябва да има предвидимост на ситуацията", каза Йонко Иванов.

През години насам тази пешеходна пътека води класациите за една от най-опасните в София, на която са се случвали десетки инциденти. Маршрутът на Владимир минава всеки ден през пешеходната пътека.

"Бил съм свидетел на инциденти, но всичко е много субективно. Мисля, че повечето хора се съобразяват с нея", посочи Владимир.

Експертите съветват както шофьорите, така и пешеходците да се движат с повишено внимание, дори когато има поставени обозначителни знаци.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

fallback
Още от България
fallback