Как едно семейство от Русе решава да приюти бежанци в дома си?

Вижте историята на Ирина

13.12.2022 | 08:20 Редактор: Вяра Димова

Защо една жена и семейството ѝ решават да приютят бежанци в дома си? 

"За мен няма по-гнусно нещо от войната. Няма по-неприемливо от оръжията. Поради естеството на работата ми, поради това, че имаме работа там, знаехме, че има голяма опасност да има война в Украйна. Да има война в Европа за мен е страшен шок", разказа Ирина.

Тя работи към Информационния център на Европейската комисия Europe Direct. Центърът дава не само информация на европейските граждани, но и взема тяхното мнение и отношение. Споделя, че много неща за първи път в България са се случили в Русе и много от европейската култура е влязла в България през Русе.

"След началото на войната се вижда раздвижване и силно обединение на общността. Украинците, които избраха Русе да останат в Руси, събудиха града. Още преди да започне войната мъжът ми се свърза с негов колега. Предложи му, в случай на война, да дойдат при нас", споделя жената.

Така започва войната за семейството ѝ. В Русе пристигат четири автобуса. Казва, че управлението на страната и на града, не са били готови. Според нея трябва да се използват средствата от ЕС, а не парите от общинския бюджет.

"Русе беше единствената точка в страната, от която те влизаха. Направихме група във Facebook. Тежестта падна върху доброволците. Повечето украинци са сами. Имат нужда от сигурно място. Ако се срещна с някой, който е против бежанците, ще му променя мнението", коментира Ирина. 

Историята на Ирина стига до хората чрез проекта "Толерантно общество – основа за интеграция на граждани на трети държави", финансиран от Фонд "Убежище, миграция и интеграция" (2014-2020).

Цялата история на Ирина вижте във видеото.