Франция и България - бизнес отношения и политика

Стефан Дюлае за икономическите отношения между България и Франция

27.08.2014 | 13:03 Редактор: Дориана Ранкова
Франция и България - бизнес отношения и политика

Стефан Дюлае, председател на Френско-българската търговска камара говори за икономическите отношения между България и Франция и втората промяна на правителството в Париж.

Стефан Дюлае е гост в предаването Инвестбук с Дориана Ранкова на 26 август 2014.

Превод в ефир на Константина Каранешева, мениджър комуникации и събития, ФБТК.

 

Размерът на ПЧИ от Франция в България намаля драстично през 2013. На какво се дължи? От 2010 имаме близо 60 млн евро, 134 млн евро през 2012.. И близо 30 млн евро през 2013. Защо?

Противно на повечето страни от Източна Европа, френските инвестиции в България не са много.

Франция е винаги сред първите три най-големи чуждестранни инвеститори в съседните страни, например в Румъния сме най-големият инвеститор.

В България сме едва 11 чужд инвеститор, 8 клиент и шести по ред по доставки.

Това е най-лошият резултат в Източна Европа.

Мисля, че това се дължи на много фактори.

Пълното непознаване на България във Франция. Същевременно много отдавна България остава в сянката на две страни-приятели на Франция, с много тесни връзки, Гърция и Румъния.

Мисля, че в данните, които имате, има много френски компании, които инвестират чрез филиалите си в тези страни, примерно от Гърция.

По-скоро сме малко по-високо от данните, които цитирате, защото те са свързани не пряко с Франция, а с филиал в Гърция, Румъния или Чехия, които инвестират в България.

 

Добре, статистиката не е коректна. Но защо Франция не познава България? Кой е виновен, ако можем да назовем някой? Българските агенции, които отговаря за това ли не са добре рекламирали нашата страна?

Бих казал, че повечето правителства, които съм виждал в България добре си вършат работата.

За нас обаче съществува езиков проблем.

Проблем с размера на пазара.

И много често компаниите от Франция идват да проучват България и Румъния едновременно и избират да инвестират в Румъния.

Но това са променя, защото се опитваме да си вършим работата.

Виждаме брандове като Accor и Novotel, които инвестираха в последните години. Montupet, която направи ултрамодерен завод в Русе през последните 3-4г. Schneider, Decathlon, които отвориха голям магазин. Така че нещата малко по малко ще се подобряват.

 

Ако преизчислим и направим новите данни, пречупени през Гърция и Румъния, на какво ниво бихте ги оценили? На добро ниво ли? Защото току-що дадохте оценка за подобряване, но в момента каква е тя?

Коригирано, ние сме към осмо място. Официално сме на 11-о. Мисля, че ако вземем предвид всички инвестиции, ние сме на 8-9 място като инвеститор.

И все пак това не е добре.

8-9 място - това не е достойно за Франция. Това е най-лошият ни резултат в Източна Европа.

Аз просто обясних обстоятелствата.

 

Ситуацията в Украйна. Геополитическата обстановка в Украйна не е добра за нас, за Европа, и се задълбочава. За България обаче това е голям шанс да привлече много инвеститори, които бягат, да кажем от този край. Печели ли нашата страна от геополитическата ситуация и как се променя търговията между двете страни, благодарение на нея.

В сегашната геополитическа ситуация, България, от гледна точка на Франция, вече се възползва от гръцката криза, за съжаление спрямо южните ни съседи.

Поради липса на информация и реклама за България във Франция, често България получаваше контакт чрез френски филиали в Атина или дори Букурещ.

Трудностите на Гърция предизвикаха голямо търсене в нашата търговска камара. От страна на френски доставчици към България.

Не знам - това е мое мнение - но във Франция България не се свързва с Украйна, нито с Русия.

Сякаш не си даваме сметка, че можем да минаваме през България за пазари като Украйна и Русия, където сме голям инвеститор.

Връзката между България и Русия не са непременно плюс и тази нестабилна ситуация в известна степен се отразява на желанието на френските инвеститори да дойдат в Източна Европа. Имате право. Тя рефлектира негативно на инвеститорите.

 

Вие постоянно комуникирате с инвеститори, които имат интерес към нашата страна. Било физически или юридически лица. Ниската данъчна ставка ли ги привлича най-много?

В Търговската камара имаме 180 членове. Доста странно, двете основни качества, предимства за това да имате фирма в България от страна на френските инвеститори, това са качеството и цената на работната ръка.

Странно е, че този данък от 10%, който прави България страната с най-нисък данък в Европа, не е главният фактор за интереса на инвеститорите.

 

Ако трябва да въведем зрителите в икономиката на Франция, след като преди седмица анализирахме Италия - друга икономика със затруднения, за последните две тримесечия БВП е почти без промяна.. Безработица над 10%.. Промяна в курса на работа от гледна точка на фиска.. Финансовият министър стана искрата, която подпали скандала и оставката на правителството.. Какви бяха ползите за френския бизнес от това, че президентът Оланд искаше да промени икономическата политика от март насам?

Засега не може да се каже, че икономическата ситуация във Франция е добра.

Но не можем да кажем, че това е грешка на Франсоа Оланд.

Във Франция днес има пълна несигурност в областта на политиката.

Както се казва, хората нямат самочувствие.

Когато нямате настроение, не си купувате хубава кола, не си купувате скъп часовник, а си налагате да икономисвате.

Близостта ни, щях да я определя като интелектуална - с Германия, през двамата държавни лидери, които искат да ни намалят публичните дефицити и да ни хвърлят в период на икономии и съкращаване на разходите, не помага изобщо на възстановяването на икономиката.

Няма потребление.

Няма клиенти.

Днес мерките, предприети от правителството, не са с цел насърчаване на търсенето, а за насърчаване на предлагането.

 

Не беше ли твърде малко времето, ако сериозните мерки бяха взети през март, когато имахме друг министър-председател и Социалистическата партия не беше водещата? Дали от март досега не е твърде малко, за да се реализират промените?

Да, затова казвам, че сега не трябва да съдим, като знаем, че няма чудеса и че нищо няма да се промени за един ден.

Икономическата перспектива и това, което предизвика дебата и оставката на правителството, беше дали ще има мерки за намаляване на безработицата и да се подкрепят компаниите: да се стимулира предлагането, защото компаниите предлагат на пазара. И дали това ще насърчи търсенето? Потреблението? Дали по тази причина хората ще започнат на потребяват, да купуват, да харчат.

И нашият министър на икономиката, който явно остава същият, ако не е обявено ново правителство, казваше - не, да възстанови икономиката и потреблението. Но това струва пари, а ние нямаме.

Сегашното ръководство има позиция. Стоим свързани към германския съсед, оставаме в период на икономии.. Аз не съм в позиция да съда и променям нещата, но дебатът съществува. Това искаше да каже министърът на икономиката в различните си изказвания.

 

Тези промени отразиха ли се на нашия пазар, на отношенията на бизнеса Франция-България и на желанието за инвестиции у нас?

Икономически -- да. Във Франция нещата вървят толкова зле, че да тръгнеш да отваряш филиал, да развиваш, да инвестираш в трета страна, докато в самата си родина нещата не са добре.. това е адски трудно.

Имам предвид големите компании за инфраструктура, енергетика.. Те са готови да дойдат винаги в България.

 

Дали не беше с по-голяма тежест, ако сега някой е имал колебания да инвестира, политическата ситуация тук, в България? А не тази във Франция. И нашата сцена бе доста пъстра и с доста развои.

Очевидно. Мисля, че това, от което има нужда един инвеститор, поне в началото, за да си вложи парите, е някаква основа.

Как да сте сигурен с коалиционно правителство, което по природа е малко несигурно, с политици, които повече искат да правят политика, отколкото да представляват държавата, за да просперира страната?    

Но това не се отнася само за България. Не давам уроци на България. Това се отнася и за френското правителство. Тази промяна бе предизвикана от министри, които предпочетоха да се запазят на политическата сцена, вместо да постъпят като държавници. Ако сте в едно правителство, вие трябва да представлявате държавата, хората, а не да си правите политически сметки.

А на хората и в България, и във Франция им е писнало от това.

И какво става?       

Става това, че екстремистките партии излизат напред.

Днес още не е станало в България, но може да стане утре.

 

Вие като медиатори между нашия пазар и френския, какво трябва да направи следващото правителство и какво не трябва да прави? Има ли задължителни неща?

Според мен правителството, което трябва да дойде в България, защото тук живея, първо трябва да рестартира икономиката.

Потреблението.

 

Как разбирате това рестартиране? Много се говори за това. Каква е рецептата? Говорите за енергиен сектор, за инфраструктурни проекти, всичко това е една верига - обществени поръчки. Енергийният сектор има своите проблеми. Това ли са секторите, в които България може да предложи и да събуди интерес отвън?

Да, за мен основното, което трябва да се направи са европейските фондове. Те трябва да се възстановят. Все още не използваме изцяло европейските фондове.

Вече дори говорим за замразени фондове. И за други, които са загубени, което е най-лошото.

Да работим заедно!

Да се борим срещу корупцията!

Да сложим наблюдатели от други страни от ЕС в комисиите!

Без това, трудно ще се измъкнем от ситуацията.

А Европа малко по малко ще затвори кранчето.

Европейците .. България е моята страна, аз съм европеец.. Франция е вашата страна, вие сте европейка.

Ние сме едно голямо семейство. Трябва да си помагаме.

Правителството трябва да възстанови доверието.

Днес вече няма доверие в България - говоря за доверие между гражданите и политиците.

Срещам всеки ден млади хора, много добре образовани, българи, и ги питам - защо не правите политика, защото не направите партия. А те ме гледат ококорени: в никакъв случай! Никога няма да правя политика.

Това е което не върви тук.

 

Накрая какви са бъдещите намерения на Карамата и какви са интересите за нови проекти у нас? Накратко.

Имаме рожден ден, мисля, на 17 септември. Вие сте поканена.

Имаме и прочутото Божоле Нуво, което събира цялата общност - политическа и бизнес общност.. В третия четвъртък от месец ноември. Забравих датата.

 

Благодаря ви много.


1
0 rate up comment rate down comment 0
blabla
преди 9 години
Извинете, за журналистка ли става въпрос тук? ГоворимЕ не е правилен български...Моля, да научите хората си да говорят правилно преди да ги пуснете в ефир да се излагат. Не сме на село все пак ! В секундата, която чух този тип говор спрях предаването .... Сигнализирай за неуместен коментар