В очакване на празниците - рекордно повишаване на цените на храните на едро у нас. Индексът на тържищните цени се покачи с почти половин процент.
Предпразнично данните на Комисията по стоковите борси и тържищата отбелязват абсолютен рекорд - 10 поредни седмици непрекъснато поскъпване на храните на едро. Най-много са поскъпнали яйцата, следвани от захарта и кашкавала.
Борис получава пенсия от 500 лв., за празничната трапеза няма да се ограничава, защото има градина на село и си е приготвил зимнина.
"За Коледа от съседите купихме гъска за 35 лв.. Имам три деца, 3 внуци и ние, и си ги събирам, колкото ми излезе - толкова, не ме интересува", категоричен е той.
Тази година хората са заделили повече средства, защото очакват празничната трапеза да им излезе значително по-скъпо.
"Сега очаквам да е двойно, не си спомням колко е било, но сега очаквам да е двойно, особено, ако се съберем цялото семейство, определено ще е толкова", сподели Елеонора.
"Всичко е много скъпо, дори може би месото не чак толкова, просто допълнителните неща, малките неща, с които се приготвят продуктите - зехтин, олио, лимони, портокали, всичките тези неща са много скъпи, храната е много скъпа в България", каза друга пазаруваща.
До седмици се очаква повишението на цените на едро да се отрази и на етиките в магазините.
Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.
Снимка: БГНЕС