В очакване на празниците - рекордно повишаване на цените на храните на едро у нас. Индексът на тържищните цени се покачи с почти половин процент.
Оранжерийните домати тази седмица поскъпват с 0,9 на сто и се търгуват по 3,21 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици се вдига с 11,1 на сто до 3,20 лева за килограм. Зелените чушки поскъпват с 2,8 на сто и се продават по 2,17 лева за килограм, а червените скачат с 3,8 процента и се търгуват по 2,72 лв./кг в края на седмицата.
Картофите поскъпват с 3,5 процента и се продават по 1,17 лева за килограм, а морковите се търгуват по 1,07 лева за килограм на едро. Зелето поевтинява с 6 стотинки до 0,84 лева за килограм.
Ябълките поскъпват с 6 на сто до 1,41 лева за килограм. Цената на лимоните пада с 3,8 на сто до 2,54 лева за килограм. Портокалите намаляват стойността си с 9,3 на сто до 1,96 лева за килограм, а бананите поевтиняват с 11 стотинки и се продават по 2,5 лева за килограм на едро.
Кравето сирене поскъпва с 1,1 на сто и се търгува по 11,67 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" поскъпва с 1,7 на сто и се продава по 17,81 лева за килограм.
Олиото тази седмица намалява цената си с 0,4 на сто до 4,44 лева за литър. На Софийската стокова борса олиото се търси на цена 3,50 лева за бутилка от 1 литър.
Пакетче краве масло от 125 грама се търгува по 2,90 лева. Пилешкото месо поевтинява с 0,2 на сто до 6,10 лева за килограм. Захарта поскъпва с 4,8 на сто и се продава по 2,60 лева за килограм в края на седмицата.
Брашно тип "500" отстъпва с 2,2 процента и се търгува по 1,31 лева за килограм.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)