fallback

Парите за провеждането на изборите в чужбина може и да не стигнат

Със сигурност ще бъдат разкрити 293 избирателни секции зад граница

25.08.2014 | 16:51 Автор: Ирина Георгиева

Парите за провеждането на изборите в чужбина може и да не стигнат.

Това заяви главният секретар на министерството на външните работи Веселин Вълчев.

Предвидената сума е 1,2 милиона лева.

Със сигурност ще бъдат разкрити 293 избирателни секции зад граница, но законът позволява да бъдат разкрити и допълнителни секции. 

Списък на прогнозните секции са публикувани от МВнР тук.

Важни дати и срокове в съобщението на ЦИК тук.

Към сайта на ГРАО тук.

Веселин Вълчев подчерта, че за евровота са били осигурени 710 000 лева при прогнозирано откриване 167 секции.

МВнР предупреди, че подобен прецедент с недостиг на предварително предвидените средства вече съществува и тогава парите ще бъдат компенсирани от бюджета на министерството, за да не се допусне възпрепятстване на изборния процес.

МВнР посочви, че окончателният брой секции извън страната ще бъде определен с решение на ЦИК, което трябва да бъде прието не по-късно от 13 септември.

До 9 септември 2014 организациите на българските граждани в съответното място извън страната могат да отправят предложение до ръководителите на дипломатическите и консулските представителства за местоположението на избирателните секции извън страната

Зам.-министър Катя Тодорова разясни задълженията на МВнР по подготовката на провеждането на изборите извън страната.

Тя каза, че МВнР изпълнява решенията на ЦИК по прилагането на Избирателния кодекс и няма никаква компетентност при самостоятелни действия или инициативи.

В решението, в допълнение към секциите, които ще бъдат образувани въз основа на броя гласували през последните пет години, ще бъдат отчетени и местата, за които в срок до 9 септември 2014 г. са подадени най-малко 20 заявления, ако в съответното място има българско дипломатическо или консулско представителство, или 40 заявления - в останалите случаи.

Ще бъдат отчетени и мотивираните предложения на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства до ЦИК за местата, в които следва да бъдат образувани секции, независимо от броя подадени заявления.

До момента има получени съгласия за откриване на секции в Италия, Испания и Украйна, а се очакват такива от Великобритания, Гърция, Русия, Германия, Франция и Турция. Разрешенията вероятно ще пристигнат към края на август или началото на септември и на този етап няма основание за притеснение.

На 6 август посолството на България в Берлин е поискало разрешение за разкриване на избирателни секции на територията на ФРГ в дипломатическите и консулските представителства в Берлин, Мюнхен и Франкфурт, както и в офисите на почетните консули на България в Хамбург, Дармщат, Магдебург и Щутгарт.

В съответствие с исканията на Временните обществени съвети на българите в чужбина, посолството поиска допълнително – по изключение, и разрешение за разкриване на избирателни секции в Дортмунд, Дрезден, Дюселдорф, Карлсруе, Кьолн, Манхайм, Нюрнберг, Регенсбург и Фрайбург.

На 25 август работната група за организация на изборите в чужбина, ръководена от заместник-министър Катя Тодорова отчете пред медиите работата си досега и информира за предстоящите действия, свързани с подготовката на изборния процес зад граница. В брифинга участваха още Главният секретар на МВнР Веселен Вълчев и Красимир Божанов – директор на дирекция „Правна” в министерството.

fallback
Още от България
fallback