fallback

1500 българи ще са студенти във Великобритания тази година

Какво е най-важното, което приетите студенти трябва да направят като стигнат във Великобритания?

25.08.2014 | 13:59 Автор: Ирина Георгиева

Великобритания е на първо място по предпочитание на родните кандидат-първокурсници за следване в чужбина сред англоезичните държави. 1500 български младежи и девойки вече са приети в различни британски университети и тази есен ще продължат образованието си на острова. По този повод в София специализирани консултанти по обучение се срещнаха с бъдещи студенти и им дадоха полезни съвети за това какво трябва да направят, след като пристигнат в Англия.

Какво е най-важното, което приетите студенти трябва да направят като стигнат във Великобритания?

Всеки първокурсник ще получи личен пакет с формуляри за първоначална регистрация в университета, в който е приет, телефон за спешна връзка и инструкции за посрещане и настаняване. Най-важното, което бъдещите студенти трябва да носят у себе си е европейска здравна карта, тя се изважда в срок от 15 дни в ДСК, лична карта и международен паспорт, както и сертификатите от взетите изпити. С тези документи става и настаняването в даденото студентско общежитие.

Интересното е, че момчетата и момичетата ще получат възможност на място да се запознаят със други българи, които вече учат във Великобритания и да получат съвети и от тях. Началото на студентската учебна година в Англия започва между 16 септември и 7 октомври, в зависимост от учебното заведение. 

Днешната срещата, между кандидат-студентите и консултантите е първата от поредица подобни срещи и е организирана по международния проект „Световно образование“. Ето какво обясни и организаторът на събитието:

Кои са най-предпочитаните специалности сред българските кандидат-студенти тази година в Англия?

Най-предпочитани са IT и инженерните специалности, правото и фармацията. По-засилен интерес се наблюдава и към по-нови и нестандартни специалности като медиен дизайн, инженерен компютъринг, кибер сигурност и различни специалности, свързани със здравословния начин на живот и със здравето.

Екипът на България Он Ер се срещна с младеж и девойка, приети във Великобритания:

Най-големият брой на приетите за следване в Англия българи е от елитните езикови и математически гимназии в страната, сред които варненските Първа и Четвърта езикова гимназии, столичните Първа и Втора английски гимназии и бургаската математическа гимназия. 

fallback
Още от България
fallback