Ахмет Давутуглу ще бъде новият премиер на Турция

22.08.2014 | 18:00
Ахмет Давутуглу ще бъде новият премиер на Турция

Партията на справедливостта и развитието номинира на 22 август 2014 министъра на външните работи на Турция Ахмет Давутуглу за следващия министър-председател на страната.

Той ще застане начело на новото правителство и на партията.

 

Новоизбраният президент Реджеп Тайип Ердоган направи съобщението след тричасова среща с Изпълнителното бюро на партията в Анкара.

Името на Давутуглу бе посрещнато с аплодисменти.

Номинацията му ще бъде гласувана на конгрес на партията на 27 август 2014, който се очаква да даде подкрепата си.

„Консултирахме се с всички – от хората на улицата до най-висшите органи на партията“, каза Ердоган.


Ахмет Давутуглу е роден на 26 февруари 1959 в Коня.

Завършил е средното си образование в Истанбул и през 1983 се е дипломирал от Босфорския университет с две специалности: политически науки и икономика. В същия университет защитава магистратура по публична администрация и докторантура по политически науки.

Има четири деца. Съпругата му е лекар.


55-годишният Давутуглу отдавна се очакваше да поеме партията, наричана A.K.P. Дългогодишен съюзник на Ердоган, бивш негов съветник, той е начело на турската дипломация от 5г.

Ердоган ще положи клетва като новия президент на страната на 28 август. Той спечели изборите на 10 август с близо 52% от гласовете в първия в страната пряк вот за държавен глава.

Преди да влезе в политиката, Давутуглу беше преподавател по политически науки и международни отношения в университета Мармара в Истанбул.

Като външен министър той обяви политика на „нулеви проблеми със съседите“.

Последната среща на Ахмет Давутуглу с български външен министър е от 26 октомври 2013, когато прие в Анкара Кристиян Вигенин.

Тогава двамата са обсъдили миграционния натиск от хуманитарната криза в Сирия, визовата либерализация Турция-ЕС, транспортни и енергийни въпроси.