В ГЕРБ са готови на компромиси за Изборния кодекс, още вярват, че може да има правителство

Гражданите с ниски доходи трябва да бъдат подкрепяни, но разумно, посочи Десислава Атанасова

20.11.2022 | 12:50 Редактор: Елеонора Танева
В ГЕРБ са готови на компромиси за Изборния кодекс, още вярват, че може да има правителство

ГЕРБ ще оттегли няколко от предложенията в Изборния кодекс, включително ще подкрепи Общественият съвет към ЦИК да бъде в по-разширен състав. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова,.

По думите ѝ да се протестира срещу "даването на още права на избирателите" е недопустимо.

"Възможността гражданите да избират как да гласуват е залегнала в Конституцията и е свещена", каза Атанасова пред БНР.

Според нея опасенията, че вотът може да се контролира "ще отпаднат" с въвеждане на видеонаблюдение при броенето на бюлетините и с премахването на тъмната стаичка, която ще бъде заменена с параван, наподобяващ начина, по който се извършва машинното гласуване.

Атанасова подчерта, че всички възможности за съставяне на правителство стоят.

"Надявам се, че дебатът по Изборния кодекс няма да измести основната функция на Народното събрание - да излъчи правителство", добави Атанасова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС коментира социалната политика, която трябва да бъде проведена, в контекста на дилемата дали бюджетът за 2022 г. трябва да бъде удължен, или да има изцяло нов.

"Трябва да има Закон за държавен бюджет, когато има правителство, което може да носи отговорност за него и чрез него ще реализира своите политики. Убедени сме, че гражданите с ниски доходи трябва да бъдат подкрепяни, но това трябва да става разумно, защото ще влезем в дългова спирала, което не може да изпълни основанията за влизане в еврозоната", заяви Атанасова.   

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)