Във връзка с разпространена от асоциация "Активни потребители" информация за изследвани проби от млечни продукти с наличие на немлечни мазнини и повишено водно съдържание, Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) уведомява, че организира и извършва ежеседмичен контрол на предлаганите на пазара млечни продукти за нерегламентирано влагане на немлечни мазнини и за съответствие по физикохимични показатели.
Пробовземането се извършва с участието на представители на Комисия за защита на потребителите (КЗП), браншовите организации на млекопреработвателите, асоциация "Активни потребители" и Сдружение за достъпна и качествена храна.
От началото на годината до 17.11.2022 г. от търговската мрежа са взети 145 проби от млечни продукти, които са изпитани за наличие на немлечни мазнини и за съответствие по физикохимични показатели съгласно технологичната документация на производителя. Към момента резултати от изпитване са получени за 144 проби.
Взетите проби от млечни продукти по видове са:
- сирене - 62
- кашкавал - 35
- кисело мляко и цедено мляко - 24
- прясно мляко и мляко за пиене - 15
- масло - 6
- заквасена сметана - 2
- извара - 1
При извършените изпитвания не е установено влагане на немлечни мазнини в млечните продукти, а отклоненията са от зададените по Технологична документация на производителя физикохимични показатели. От получените резултати на изследваните 144 продукта - несъответстващи са 16 млечни продукти, 6 от които с отклонение по показателите масленост и сухо вещество (с повишено водно съдържание).
Допуска се в обектите за търговия с храни да се предлага сирене с повишено водно съдържание, като същото трябва да бъде предварително поставено от производителя в опаковка, която не може да бъде отстранявана в търговския обект и на етикета да е посочено "саламурено сирене с повишено водно съдържание". Такова сирене не може да се предлага в насипно състояние на витрина!
Снимка: БГНЕС