fallback

Разбита е първата група, опитала да купува гласове за изборите на 5 октомври

Днес бяха обсъдени и мерките за охраняването на изборните бюлетини от тяхното отпечатване до транспортирането им до секциите

19.08.2014 | 16:19 Автор: Ирина Георгиева

Разбита е първата група за купуване на гласове. Това стана ясно от първото национално съвещание на МВР във връзка с предстоящите предсрочни парламентарни избори на 5 октомври. Премиерът Георги Близнашки, вътрешният министър Йордан Бакалов и на правосъдието Христо Иванов се ангажираха с организацията на провеждането на честен и неконтролируем вот.

Днес, 19 август бяха обсъдени и засилени мерки за охраняването на изборните бюлетини от момента на тяхното отпечатване до транспортирането им до секциите. Извън изборната тема, на съвещанието беше коментирано и засилване на контрола по границата с Турция. 

МВР трябва да осуети всеки опит за купуване и продаване на гласове на предстоящите избори на 5 октомври. Това ще бъде акцентът в работата на МВР по думите на Бакалов. Вътрешният министър обяви, че действията във връзка с парламентарните избори вече са започнали и, че вече са дадени наставления на ръководствата на областните дирекции на МВР. По нареждане на главния секретар Светлозар Лазаров са направени справки от 2009 година насам на всички местни организирани престъпни групи за купуване на гласове. 

"Те са идентифицирани от РПУ-тата и от областните дирекции.Те сами ще видят дали тези лица продължават да извършват този вид дейност. До започването на кампанията са дадени указанията от ръководство на МВР, от мен като министър на вътрешните работи и от господин Светлозар Лазаров в качеството му на главен секретар, да се извърши пълна превенция на тези лица, които наистина са участвали в купуването и продаването на гласове. Това сме разпоредили и е задействано”. - обясни Бакалов.

Вътрешният министър каза, че общественият съвет към МВР ще бъде сформиран скоро. Вътрешният министър не назова имена, но обясни, че в него ще влязат доказани професионалисти с опит в изборните нарушения. На съвещанието на МВР е обсъден и проект за цялостно покриване на границата ни с Турция, откъдето идва основния бежански поток.

"Това е възпрепятстващо съоръжение, с оглед недопускане на незаконно преминаване на границата ни, което освен всичко друго е престъпление. Нашата граница има достатъчно гранични пропускателни пунктове и който иска да дойде като бежанец е добре дошъл." - допълни Бакалов.

Нуждата от цялостно покриване на границата главният секретар обясни и с факта, че командироването на служители на МВР на границата с Турция струва на държавата над 2 млн. лева на месец.

 

fallback
Още от България
fallback