fallback

Жена загина при пропадане на асансьор, втора е в болница

Пропадналият асансьор е преминал преди месец техническа проверка, като не са били установени нередности

19.08.2014 | 15:15 Автор: Ирина Георгиева

46-годишната Ц. Р. загина, а друга жена е пострадала при пропадане на асансьор в София. Инцидентът е станал в 12-етажния блок номер 103 на "Цариградско шосе" между 9.30 и 10.00 часа тази сутрин. Пострадалата жена е откарана в Окръжна болница в тежко състояние - разкъсване на далака, фрактура на прешлен, три ребра и лицева травма. Преди половин година Държавната агенция по метрология и технически надзор е внесла предложения за законодателни промени, свързани с фирмите, които осъществяват контрола на безопасността на асансьорите.  През 2012 г. съоръжението пък е било изцяло ремонтирано.

Жителите на блока разказаха пред България Он Ер, че в последните дни асансьорът се е тресял, но не са сигнализирали домоуправителят за това.  Според домоуправителят на блока Ангел Ангелов за последно е имало ремонт на двигателната част и въжетата на асансьора преди 3 години. Това показва и проверката на държавната агенция за метрологичен и технически надзор, след инцидента днес, 19 август. Но проверяващите са установили, че вместо 4 са поставени 2 въжета.

От държавната агенция съобщиха, че до момента това е първият сигнал за некачествена работа, който получават от поддържаща фирма. За това пък – към надзорната фирма до момента имат над 11 страници с нарушения.

Въпреки множеството сигнали към фирмата по поддръжката на асансьори, от държавната агенция нямат правомощия да спрат лиценза й. Затова те поставиха и своите искания за промяна в съответния закон, който да ограничава броят на съоръженията, които една фирма може да обслужва. 

"В момента, в който отнемам лиценза на една фирма, тя идва на следващия ден с нови документи и държавната агенция не може да ги спре. Преливане на един и същи персонал в  десет фирми, за да избегнат ДДС. Не може да ги спрем, защото няма как да ги спрем, как могат да бъдат на 5, 6 места едновременно?" - коментират от агенцията.

Председателят на агенцията Стефан Цанков обясни, че заради либералното законодателство у нас са регистрирани 300 надзорни фирми за технически контрол на подемните съоръжения. В Германия например тези фирми са само две, посочи Цанков.

От държавната агенция за метеорологичен и технически надзор имат и конкретни предложения за по-големи санкции и правомощия при отнемане на лиценз, които ще изложат пред вицепремиера Екатерина Захариева.

 

fallback
Още от България
fallback