ГЕРБ и "Продължаваме промяната" се срещат: Правителство на малцинството е възможен вариант

БСП няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане"

07.11.2022 | 18:31 Редактор: Петя Кръстева

Парламентът се събира на извънредно заседание утре. Преди началото му предстои и първа среща на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната". 

Според "Продължаваме промяната" правителство на малцинството е възможен вариант както за първия, така и за втория мандат. От партията ще търсят консенсус по предложените от тях 16 точки с приоритети, сред които са антикорупционният закон и увеличаване на социалните плащания. Не очакват обаче разговорите да се превърнат в основа за съставянето на редовен кабинет 

"В публичното пространство се твърди, че това е първият знак, който ще покаже, че ние ще подкрепим правителство на ГЕРБ, това не е вярно. Ние сме партия, която съществува благодарение на нашата непримиримост с политиките на ГЕРБ От ГЕРБ-СДС", коментира Искрен Митев от "Продължаваме промяната".

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова подчерта, че твърде често чуват за тези 16 точки, които биха формулирали управленска програма.

"За наша най-голяма изненада миналата седмица цялата група на "Продължаваме промяната", която участва в правната комисия, не гласува собствения си Антикорупционен закон", констатира депутатът. 

За тематично мнозинство заговориха и от "Продължаваме промяната". Според тях вкарването на Антикорупционния закон в дневния ред на правната комисия в парламента е бил капан, за да се осигури кворум за гласуването за връщането на хартиената бюлетина. 

От партията работят по изготвянето на предложения, с които да се ограничи човешкия фактор при проверката на хартиените бюлетини, за да се намалят възможностите за злоупотреби. Именно връщането на хартиения вот е една от разделителните линии между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ.

От бившия коалиционен партньор на партията на Кирил Петков - БСП, обаче не изключиха предстоящите разговори да се превърнат в нещо повече от дискусии. 

"Да видим какво ще излезе от нея - дали това е първа крачка към правителство, дали е пиар", коментира Корнелия Нинова. 

От левицата посочиха отново, че е възможно да подкрепят кабинет с мандат на "Продължаваме промяната", но подкрепа за ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" е невъзможна.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR