fallback

За опасност от режим на тока алармираха от миньорския синдикат към КТ Подкрепа

От бранша настояват да се разплатят средствата, които им дължат от НЕК и топлоцентралите

18.08.2014 | 15:54 Автор: Ирина Георгиева

За опасност от режим на тока алармираха от миньорския синдикат към КТ "Подкрепа". От бранша настояват да се разплатят средствата, които им дължат от НЕК и топлоцентралите. Според миньорите неразплатените средства са близо 190 млн. лв.

От миньорския синдикат споделят тезата на вицепремиера Екатерина Захариева, че е възможен режим на тока:

"При една студена есен без дъждове ще видим, че ситуацията се получава – единственото нещо, на което в този случай ще можем да разчитаме е на атомната централа и на топлоелектрическите централи. Въпросът е дали топлоелектрическите имат готовност да поемат необходимото? Отговорът е НЕ." - подчерта председателят на синдикалната миньорска федерация към КТ „Подкрепа” Владимир Топалов.

От бранша настояват натрупаните задължения от страна на НЕК и топлоцентралите към мините да бъдат разплатени. В противен случай добивните компании не могат да подсигурят дори належащи разходи:

"Не говорим за увеличение на цената на въглищата – макар че и това е необходимо. Говорим за бързи мерки, за да се гарантират количества въглища." - обясни Топалов.

А задълженията само към мини „Марица Изток“ са над 140 милиона:

"Към останалите мини сумата е някъде над 48 милиона." - допълни Топалов.

За България Он Ер от Националната електрическа компания обясниха, че търпят сериозни загуби, но когато имат постъпления пропорционално разплащат средства на длъжниците си.

Междувременно в писмо рапратено до медиите, министър-председателят проф. Георги Близнашки подчертава, че минерално-суровинната индустрия създава ресурсната основа на съвременната икономика, а България заема една от водещите позиции в европейския добив на минерални суровини. Според премиера, от изключително значение е този отрасъл да се развива динамично – в съответствие с българския национален интерес и приоритети, както и в съзвучие с най-добрите европейски и световни практики.

Писмото е по повод празника на миньорската професия днес.

 

fallback
Още от България
fallback