За опасност от режим на тока алармираха от миньорския синдикат към КТ Подкрепа

От бранша настояват да се разплатят средствата, които им дължат от НЕК и топлоцентралите

18.08.2014 | 15:54 Редактор: Ирина Георгиева
За опасност от режим на тока алармираха от миньорския синдикат към КТ Подкрепа

За опасност от режим на тока алармираха от миньорския синдикат към КТ "Подкрепа". От бранша настояват да се разплатят средствата, които им дължат от НЕК и топлоцентралите. Според миньорите неразплатените средства са близо 190 млн. лв.

От миньорския синдикат споделят тезата на вицепремиера Екатерина Захариева, че е възможен режим на тока:

"При една студена есен без дъждове ще видим, че ситуацията се получава – единственото нещо, на което в този случай ще можем да разчитаме е на атомната централа и на топлоелектрическите централи. Въпросът е дали топлоелектрическите имат готовност да поемат необходимото? Отговорът е НЕ." - подчерта председателят на синдикалната миньорска федерация към КТ „Подкрепа” Владимир Топалов.

От бранша настояват натрупаните задължения от страна на НЕК и топлоцентралите към мините да бъдат разплатени. В противен случай добивните компании не могат да подсигурят дори належащи разходи:

"Не говорим за увеличение на цената на въглищата – макар че и това е необходимо. Говорим за бързи мерки, за да се гарантират количества въглища." - обясни Топалов.

А задълженията само към мини „Марица Изток“ са над 140 милиона:

"Към останалите мини сумата е някъде над 48 милиона." - допълни Топалов.

За България Он Ер от Националната електрическа компания обясниха, че търпят сериозни загуби, но когато имат постъпления пропорционално разплащат средства на длъжниците си.

Междувременно в писмо рапратено до медиите, министър-председателят проф. Георги Близнашки подчертава, че минерално-суровинната индустрия създава ресурсната основа на съвременната икономика, а България заема една от водещите позиции в европейския добив на минерални суровини. Според премиера, от изключително значение е този отрасъл да се развива динамично – в съответствие с българския национален интерес и приоритети, както и в съзвучие с най-добрите европейски и световни практики.

Писмото е по повод празника на миньорската професия днес.