Петков за хартиените бюлетини: Това е коалиция за фалшификация на вота на гражданите

Майстори в купуването и продаването на гласове бяха ГЕРБ и ДПС, заяви Бойко Рашков

04.11.2022 | 20:27 Редактор: Елеонора Танева
Петков за хартиените бюлетини: Това е коалиция за фалшификация на вота на гражданите

Това не е коалиция на хартиената бюлетина, това е коалиция за фалшификация на вота на българските граждани. Това заяви в парламента Кирил Петков, след като Народното събрание гласува на първо четене законопроекти за изменения на Изборния кодекс, с които се връща възможността за избор за гласуване с хартиена бюлетина или с машина.

По думите му това е връщане назад към годините на прехода. 

"Ние ще продължим да се борим, задкулисието се опитва да се върне по всякакъв начин обратно на сцената - явно борбата ще е дълга", добави той. 

Бойко Рашков, също народен представител от ПП, обясни, че връщането на изборната бюлетина означава връщане към едно минало в допотопното гласуване на хартия.

"Свидетели сме същевременно на богата съдебна практика за купуване и продаване на гласове. Тази съдебна практика беше най-разпространена, тогава и именно, когато в нашата страна се гласуваше само с бюлетина и майстори в това бяха ГЕРБ и ДПС", коментира Рашков. Той посочи, че с въвеждането на машинно гласуване в известна степен се е туширала възможността да се променя вотът на гражданите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)