Гьоков от БСП и Лазар Лазаров се скараха за минималната работна заплата

"Защо държавата се отказа да я вдигне, на практика това се получава с удължения бюджет за догодина", попита депутатът

04.11.2022 | 11:08 Редактор: Ирена Бакърджиева
Гьоков от БСП и Лазар Лазаров се скараха за минималната работна заплата

"Защо държавата се отказа да вдига минималната работна заплата - на практика това се получава с удължения бюджет за догодина", попита депутатът от БСП Георги Гьоков по време на парламентарния контрол във въпрос към вицепремиера и служебен социален министър Лазар Лазаров.

Гьоков цитира Директива на ЕС, която обхваща националните заплати и колективното договаряне. "В тази връзка, на 10 август медиите оповестиха, че МТСП ще предложи МРЗ да бъде 770 лв. В края на октомври плановете на МТСП вече са други: да няма увеличение на МРЗ, и тя да бъде замразена - това е отразено с удължаването на Бюджет 2022 за догодина. Питам, какво доведе до този обрат", попита Гьоков.

"Отразяват ли тези 710 лв., колкото е МРЗ в момента, инфлацията; справедливо ли е държавата да оставя работниците да мизерстват с такава заплата? БСП категорично е против такова минимално ниво на работна заплата за 2023 г., и предлагаме нов закон, който да ви задължи да увеличите МРЗ спрямо директивата на ЕС", каза още депутатът.

"МТСП и лично аз никога не съм давал размер на МРЗ, включително и на цитираната дата. Тогава основният въпрос беше как ще изглежда МРЗ, ако е 50% от средната работна заплата", отговори служебният социален министър Лазар Лазаров. "В Директивата на ЕС няма задължение МРЗ да бъде в размер на 50% от средната работна заплата", допълни министърът, цитиран от БГНЕС.

"Един от основните инструменти за увеличението на МРЗ е колективното договаряне. МТСП ще направи работна група по въпроса, но е важно да се отбележи, че това са ангажименти на редовното правителство", каза още Лазаров.

Снимка: БГНЕС